Az ősrobbanás időpontja és a világegyetem mérete összeegyeztethető?
Szeretek csillagászattal foglalkozni, egy időben több távcsövem is volt. A legnagyobb, amit magam építettem 200*1500 Newton reflektor volt.
Vannak azonban kérdések, amik felmerülnek bennem és nem tudom megérteni egyszerű eszemmel.
Azt tudjuk, hogy a világegyetem kora nagyjából tizennégy milliárd év, vagyis ennyi idővel ezelőtt volt az ősrobbanás.
Igen ám, de ma észleljük a számunkra látható univerzum peremén az objektumokat, amik nagy sebességgel távolodnak.
Az egyik ilyen legtávolabbi galaxis az UDFj-39546284 , amit a Hubble észlelt és a távolsága 13,2 milliárd fényév.
Csakhogy a távolság ebben a vonatkozásban időt is jelent, vagyis mi nem a mostani állapotot látjuk, hanem a 13,2 milliárd évvel ezelőttit, hiszen a fény csak most ért el hozzánk abból az irdatlan távolságból és mivel fény, nyilván fénysebességgel.
Csakhogy az nagyjából az ősrobbanás pillanata, vagyis miképpen lehetett 13,2 milliárd évvel ezelőtt (amit mi most észlelünk) ott az az objektum, hiszen akkor az ősrobbanás volt, illetve az valamivel éppenséggel előbb volt, de nem túl sokkal, majdnem az ősrobbanás pillanata az, amit nekünk látnunk kellene.
Mivel nagyjából mindenfelé ilyen távolságban észleljük a legtávolabbi objektumokat, azt kell mondanom, hogy 13,2 milliárd évvel ezelőtt nem lehetett kicsi a világegyetem, hanem pontosan a mai mérete volt már neki, illetve az, amit mi most látunk, hiszen most ér ide a fényük azokból a távolságokból.
(Azok a távolodó galaxisok nyilván azóta sem álltak meg, ha eltekintünk attól, hogy gyorsulva távolodik, de fénysebességgel, vagy ahhoz közelivel, akkor most azok még egyszer olyan távol vannak, vagyis már 26,4 milliárd fényévnyire.)
"a kezdeti irdatlan tágulási sebesség miért csökkent le"
A gravitációt nem csak a tömeg okozza, hanem van vagy 10 összetevője: pl. az adott térrészben levő energia, energiasűrűség, stb.
Ezekből vannak negatívak is, vagyis ezek taszító gravitációt jelentenek.
Az ősrobbanás után ezek túlsúlyban voltak, ez dobta szét a világot ilyen gyorsan.
Aztán ezeknek a hatása megszűnt, és maradt a tömeg, meg a sötét energia hatása.
"illetve a kvazárok miért gyorsulnak?"
Tessék?
A univerzumnak nincsen pereme. Amit úgy látunk, hogy 13 mrd éve indult el fény - az sem a pereméről jön, hanem egy ugyanolyan pontról, mint a többi.
Mitől gyorsulnának a kvazárok?
Nem kevered ezt azzal, hogy gyorsan mennek (hozzánk képest) ?
Szerintem arra gondol, hogy a világegyetem tágulása úgy tűnik, egyre gyorsabb, így a kvazárok is egyre gyorsabban távolodnak tőlünk.
Mondjuk ennek a pontos miértjét ha valaki megmondja, esélyes a Nobel-díj, szóval nem számítanék erre itt gyk-n. Annyit lehet mondani, hogy a sötét energia jelenlétét pont ezért feltételezik.
Az nem teljesen igaz, hogy minden távolodik mindentől.
Nyílt halmazok esetén megfigyelhető egy összetartó mozgás, lehet, hogy nem minden esetben, de talán éppen ezért sorolják őket halmazba.
Nem emlékszem már, mert én a gömbhalmazokat kedveltem jobban, így azokkal foglalkoztam.
Szóval én úgy tudtam, hogy a Kvazárok a leggyorsabb objektumok, amiket észleltünk eddig, és egyre gyorsabban távolodnak, fénysebesség felett.
Egyébként attól hogy valami fénysebesség felett halad, még láthatjuk a fényét, csak nagyon eltolódva a vörösbe.
Mondjuk a kvazár speciel erős rádióforrás
Az igazság az, hogy rengeteg könyvet olvastam, a csillagászatról, a fejlődéséről. van Messier albumom is, már ami megjelent magyarul, de a kozmológia eddig csak vázlatosan érdekelt, vagyis mindig amatőr voltam, hiányos ismeretekkel.
Most elég sok a dolgom, de majd feltétlenül megnézem az ajánlott linket és még egyszer köszönöm mindenkinek a válaszokat.
"a Kvazárok a leggyorsabb objektumok, amiket észleltünk eddig"
Ez azért van, mert ezek a legerősebbek. Észleltünk közelebb is kvazárt: az nem olyan gyors.
Tehát nem azért gyors, mert kvazár, hanem azért, mert messze van.
"és egyre gyorsabban távolodnak"
Mivel a világunk gyorsulva tágul...
"fénysebesség felett."
NEM!
"attól hogy valami fénysebesség felett halad, még láthatjuk a fényét, csak nagyon eltolódva a vörösbe."
Nem.
Ha fénysebesség felett távolodik, akkor nem látjuk.
Azt tudom csak elképzelni, hogy kiszámolták azt, hogy MA MÁR fénysebesség fölött távolodik, tehát az a fény, ami MA elindul róla, már nem fog ideérni hozzánk.
A wiki szerint " A legtávolabbi kvazárok látszólag a fénysebesség többszörösével távolodnak tőlünk "
Akkor ez mi? A látszólagon van a hangsúly?
Azt nem értem, ha valami fénysebesség fölött távolodik, miért nem látjuk a fényét?
Csak nagyon megnyúlnak a hullámok, de azért nem szűnnek meg.
A fény fénysebességgel jön felénk.
Ha a tér ennél gyorsabban tágul, akkor a fény nem egyre közelebb, hanem egyre távolabb lesz tőlünk.
Tehát sose ér ide.
Amit a #28-as ír, abból kissé azt lehetne leszűrni, hogy ha egy objektum teszem azt, 0,7-szeres fénysebességgel távolodna tőlünk, a fénye csak 0,3-szoros fénysebességgel közeledne felénk, ami nem igaz. A fény mindig, mindenkihez képest fénysebességgel halad, maximum vörös- vagy kékeltolódást szenved.
A dolog kulcsa az, hogy ha egy objektum a tér tágulása miatt tőlünk fénysebességnél gyorsabban távolodik, a vöröseltolódáshoz nem lehet már véges nagy értéket rendelni. Magyarán végtelenre nyúlik a hullámhossza, így nem érzékelhetjük többé -> számunkra megszűnik létezni.
A távoli kvazárok _jelenleg_ távolodnak tőlünk fénysebesség felett, amikor elindult a most látott fényük, még nem száguldottak ilyen gyorsan, ezért láthatjuk őket.
Majdnem világos.
Csakhogy ugye a leggyorsabb kvazárok, amik az általunk mindenfelé észlelt univerzum határán vannak a 13,4 M évvel ezelőtti állapotukban láthatók nekünk.
Azt megértettem, hogy ott a tér fénysebesség felett és gyorsulva tágul, de nálunk miért nem ez történik?
Vagy ha a távoli kvazárról néznek ránk, (in theoritice), akkor onnan meg ők látnák azt, hogy mi távolodunk fénysebességgel, vagy annál gyorsabban?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!