Mi az a genetikai sodródás és a génáramlás? Lent
Én sem vagyok biosz zseni, de ha tévedek, akkor majd kijavítják.
A genetikai sodródás az, amikor egy gén bizonyos allélja eltűnik vagy nagyon megritkul a populációban, egy másik allél pedig gyakorivá válik.
Pl. van egy lepke populáció egy erdőben, ahol vannak barna, fehér, piros és kék színű lepkék. Mindegyik színt ugyanaz a gén négy különböző változata, allélja kódolja és mondjuk a gyakoriságuk is azonos kb. Jön egy erdőtűz és a barna, fehér és piros lepkék nagy része elpusztul. Csak a véletlennek hála, hogy a kékek többsége túlélte. Viszont most már az ő alléljaik fognak elterjedni az újra felszaporodó populációban és amíg mondjuk eredetileg volt egy 25%-25% mindegyikből, az új, eredeti nagyságú populációban a kékekből lesz 90% és a maradék 10% pedig a másik három szín.
Jaj, na ez az, erre vágytam:)
Köszi
Tehát akkor nem feltétlen kell hozzá egy tényező, ami miatt megváltozik az összetétel? Hanem torténhet "csak úgy" is?
És, van valami a véletlenül kiválasztott allélokkal, azt se értem...
Pontosan. A genetikai sodródás az allélfrekvenciák változásának a "csak úgy" összetevője.
A véletlenül kiválasztott allélok kapcsán: képzeld el, hogy van egy céltáblád, amit felosztasz kezdetben három egyenlő körcikkre: piros, fehér, zöld. Majd dobsz 100 nyilat középre célozva, és megszámolod, hogy melyik harmadba mennyi esett. Mondjuk a pirosba 39, fehérbe 25, zöldbe 36. Ezután újrafested a céltáblát a fenti arányban: a piros lesz a legnagyobb mező, a zöld valamivel kisebb, a fehér a legkisebb (a tábla negyede).
Ismét dobsz 100 nyilat, és számolsz: piros 36, fehér 22, zöld 42. Ismét újrafested a területeket ezek arányában, ismét dobsz.
Egy idő után azt fogod látni, hogy durván eltolódnak az arányok az eredeti 1/3-tól, és a fehér mondjuk a 10. körben már csak két nyilat kap, alig van területe, és ha a következő körben pont nem landol benne nyíl (amire van esély, hiszen már csak a terület 2%-a fehér), akár ki is halhat. De lehet szerencséje is, és néhány további kör alatt egészen visszajöhet a versenybe.
A párhuzam ott van, hogy az aktuális körben piros/fehér/zöld területen landoló nyilak száma (~következő generáció allélfrekvenciái) részben a piros/fehér/zöld területek méretétől függ (~aktuális generáció allélfrekvenciái) részben pedig a véletlentől. Így a területek mérete "sodródik": egyetlen forduló alatt nem változik drámaian, de sok forduló alatt igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!