Miért működik pont fordítva a világos és a sötét bőr?
Rossz a logika.
A fehér bőr azért lett fehér, mert adott élőhelyen a sötét bőr védőképességére nem volt szükség.
A bőrvilágosodásnak nem volt szükségessége (legalábbis ilyen szempontból, más miatt jelenthetett valami előnyt, pl. esetleg az alacsonyabb melaninszint havas környezetben jobb rejtőszín lett). A sötét bőr szükségtelensége miatt jöhetett létre.
Wadmalac, nem stimmel, amit írtál.
A sötét bőr ELNYELI az UV-t, tehát véd ellene. Szükséges!
A világos bőr pedig átengedi azt a sugárzást, ami a D vitamin termeléséhez kell. Ez is szükséges!
Már persze ott, ahol mezőgazdaság van, mert a húsevők továbbra is megkapják a húsban.
Ha nem így lenne, akkor mindkét helyen vegyes típusok alakultak volna ki.
#4: várjálvárjál, nem eszik olyan forrón a kását.
"A sötét bőr ELNYELI az UV-t, tehát véd ellene. Szükséges!"
Én is arról beszéltem, hogy véd, a festékanyag-tartalom nyel el, nem enged át.
Természetesen ott szükséges, ahol sokat, erősen süt a nap. Persze nem a mai ózonlyukas világban gondolkodva, 400.000 éve más volt a helyzet.
"A világos bőr pedig átengedi azt a sugárzást, ami a D vitamin termeléséhez kell. Ez is szükséges!"
Ja, csak nem mindegy, mennyit. Kevesebb napfény ellen kevesebb védelem kell, pont annyi csak, hogy a D-vitaminhoz elég legyen.
Éppen ezért volt a sok és erős napfénynek kitett vidékeken erős színezet, ami kevés, gyengébb napfényes vidéken már nem kellett.
Ha a vándorlás gyorsabb volt az evolúciós változásnál, akkor a napfény-színezet összefüggés már nem játszott, illetve a nagy bőrfelületeket elfedő ruha is kiiktatta a fontosságát.
"Neandervölgyi bőre azért világosodott ki, hogy minél több UVt tudjon összegyűjteni"
Erre is voantkozik előző válaszom.
A neandervölgyi nem Afrika napos szavannáin élt, hanem északi erdős-hegyes területeken. Kevés napfény: nagyobb fényátengedés-szükséglet.
Stimmel itt minden.
Nem, még mindig nem jó.
A neandervölgyi szinte csak húst evett, nem volt rajta kényszer.
Az európai ember viszont azért világosodott ki, mert áttért a földművelésre és NEM evett elég húst! Őnála tehát már kötelező lett világosnak lenni a D vitamin termelés miatt!
De ez kb. 70000 évvel az Európába való vándorlás után történt, addig ő is sötét volt.
"Nem, még mindig nem jó.
A neandervölgyi szinte csak húst evett, nem volt rajta kényszer."
Nem is én vagyok, aki kényszerekről írt.
A magas melaninszint nem volt többé fontos, ezért gyengülhetett akkor is, ha nem is volt hátránya (hacsak nem a rejtőszín-feltételezésem, de nem erőltetném).
Nem szabad az evolúcióra úgy tekinteni, hogy minden valami kényszerítő cél érdekében történik.
"Az európai ember viszont azért világosodott ki, mert áttért a földművelésre és NEM evett elég húst! Őnála tehát már kötelező lett világosnak lenni a D vitamin termelés miatt!"
Biztosan belejátszott, de éppen a neandervölgyi húsevése lenne a cáfolat arra, hogy biztosan ez volt a fő ok.
Hacsak, és ezt bizony nem tudom a neandervölgyi elődjei SOSEM voltak sötét bőrűek. Bár az sem perdöntő, mert simán jelentheti, hogy a magas melaninszint kialakulására nem volt oka.
Nem, nem érted:
- az afrikaiaknak feketének KELL lenni,
- a növényevő európaiaknak fehérnek KELL lenni,
- a többinek pedig mindegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!