Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Most akkor létezik a 4. /5....

Most akkor létezik a 4. /5. dimenzió?

Figyelt kérdés

Nem igazán tudok ezen elmenni.

Egyszer a negyedikre úgy hivatkoznak, mint az időre, máskor hiperkockáról van szó.

Ez egy "létező" hely?

Ma néztem meg a Csillagok között c filmet.

2018. ápr. 18. 20:31
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

Köszi a linket meg a válaszokat.

Igazából ha jól jön le, további 10 dimenziót határoz meg, de atomi szinten?

Meg hogy határoz meg 10 dimenziót?

Az lejött, hogy nincs negyedik dimenzió, ez csak ilyen elméleti dolog.

Egyébként annak ellenére, hogy segg vagyok az egeszhez, valahogy én is azt érzem, hogy nem teljesen ismerjük a világunk.

2018. ápr. 19. 15:26
 12/12 anonim ***** válasza:
55%

Kérdező, itt két dolgot kell megkülönböztetni:

- olyan 4 dimenzió, ahol hiperkockákat lehetne építeni: VALÓSZÍNŰLEG nincsen. Vagy tényleg nincs - vagy pedig van, csak nem tudunk kimenni oda.

- az atomi részecskéket leíró sok-sok dimenzió létezhet. Ezek azonban felcsavarodott dimenziók! Ez azt jelenti, hogy csak nagyon rövid egyenest tudsz húzni benne. Sokkal rövidebbet, mint egy atom, vagy akár egy proton.

Ezért aztán pl. egy proton NEM TUD semmit csinálni ezekben a dimenziókban.

Csak a protonnál jóval kisebb részecskék.

Tehát pl. ha a kvarkokat megnézzük (majd), akkor látni fogjuk, hogy olyan dolgokat is csinálnak, ami nem végezhető el a mi 3 dimenziónkban: pl. látszólag el tudnak tüntetni energiát azzal, hogy egy másik dimenzióban rezegnek vagy forognak.

Képzelj el pl. egy világító (mutáns) bolhát cérnaszálon. Azt ugye te is látod, amikor végigmászik a cérnán, hiszen odébb megy a fénypont. De ha megkerüli?

Abból már nem látsz semmit! Na, EZ az extra dimenzió, ráadásul feltekerve.

És az is nyilvánvaló, hogy egy katicabogár ezt már nem tudja megcsinálni a cérnán.

2018. ápr. 19. 20:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!