Értelmesebb-e az a logika, amiben a hamis -1?
Definiáljunk két olyan komplex fuzzy-logikát, amely közül az egyikben (a hagyományosban) 0 a hamis, 1 az igaz, míg a másikban -1 a hamis és 1 az igaz. A köztes értékeket számoljuk lineáris interpolációval, tehát teszem azt az 50%-os igazság az az első logikában 0.5, a másodikban 0... sat. .
Mindkét logikában az úgynevezett azonosítást (amit kettősponttal jelölök) definiáljuk szorzásnak.
Pl. nézzük az első logikát:
P1 : "Ez a kijelentés igaz."
Tételezzük fel, hogy igaz, hogy P1 a fenti kijelentés:
(P1 : "Ez a kijelentés igaz.") = 1
(P1 : P1 : 1) = 1
P1^2 = 1
P1 = +1, -1
Ergo a fenti kijelentés logikai érték vagy igaz, vagy -1 (ami még hamisabb, mint a 0 hamisság, ez picit értelmetlennek tűnik).
P2 : "Ez a kijelentés 25%-ban igaz."
(P2 : "Ez a kijelentés 25%-ban igaz.") = 1
(P2 : P2 : 0.25) = 1
P2^2 = 4
P2 = 2, -2
Ergo a fenti kijelentés egyik lehetséges igazságértéke túlmutat az egyszerű igazságon.
P3 : "Ez a kijelentés végtelenül igaz."
(P3 : "Ez a kijelentés végtelenül igaz.") = 1
(P3 : P3 : végtelen) = 1
P3 = 0
Tehát az a kijelentés, hogy ez a kijelentés végtelenül igaz... biztosan hamis.
P4 : "Ez a kijelentés közel 100%-ban hamis."
(P4 : "Ez a kijelentés közel 100%-ban hamis.") = 1
(P4 : P4 : |0|) = 1
P4 = +végtelen
Vannak itt még olyan egyenletek is, amiket eddig megoldhatatlanoknak gondoltunk:
x és nem x = igaz = 1
x * (1 - x) = 1
x^2 - x + 1 = 0
x = 0.5+i*gyök(3)/2, 0.5-i*gyök(3)/2
Érdekes módon az (x vagy nem x) = hamis = 0 egyenletnek is pont ez a megoldása, bár nem tudom pontosan, hogy értelmezzük a komplex logikai értékeket.
Most megnézhetjük a második logika alapján is ezeket a kijelentéseket és egyenleteket, de általában más eredményeket fogunk kapni!
P1 : "Ez a kijelentés igaz."
Itt mondjuk pont nem!
P1 = 1, -1
De más az értelmezés, mert -1-nek itt már több értelme van: hamis!
P2 : "Ez a kijelentés 25%-ban igaz."
Ha ezt az értéket lineárisan interpoláljuk -1 és +1 között, akkor -0.5-öt kapunk:
(P2 : P2 : -0.5) = 1
P2^2 = -2
P2 = i*gyök(2), -i*gyök(2)
P3 : "Ez a kijelentés végtelenül igaz."
Itt is 0 lesz az eredmény, viszont ez nem hamisságot, hanem bizonytalanságot jelent.
P4 : "Ez a kijelentés közel 100%-ban hamis."
(P4 : "Ez a kijelentés közel 100%-ban hamis.") = 1
(P4 : P4 : -1) = 1
P4^2 = -1
P4 = i, -i
Összegezve szerintem a kijelentéseknél a második logikának van több értelme, viszont az egyenleteknél, mint pl x és nem x az igaz, ott a második logikában - én személy szerint nem tudtam megoldani, mert nem tudtam visszavezetni az operátorokat egyszerű összeadásra, szorzásra, szóval ott meg az első logika a nyerő.
Szeretnék egy egységes logikát, amibe jól működik ez is és az is. Lehet ilyet kreálni?
Köszönöm a konstruktív válaszokat!
Nagyon szomorú vagyok, hogy dq-n kívül senkitől nem kaptam valamire való választ, és elbeszélgettek a kérdésem fölött. Így ment is a lepontozás!
Azért fogalmaztam meg ilyen konyhanyelven, hogy laikusok is megértsék a lényegét, nem akarok egyenlőre fárasztani senkit se halálprecíz matematikai formulákkal, azoknak is meg van a maga helyük, de ezek szerint rosszul csináltam, talán jobb lett volna, ha 5x annyi még érthetetlenebb szöveget írok...
Én is észérvekkel vitatkozom, elvárom, hogy ti is észérvekkel vitatkozzatok, mint a kulturált emberek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!