A csillagokat miért nem sávosan látjuk az égbolton?
Csacsi kis apróság, de akkor is nehezen fér a fejembe :)
Szóval van az a kép, ahol a csillagászok tányér szerűen ábrázolják a csillag rendszereket, és bár van vastagsága is, a térbeli 3x 360 fokban bőven vannak tartományok, ahol minimum kevésbé sűrűn, más irányokban pedig jelentősebben sűrűbben kellene látszania annak a csillag halmaznak (vagy éppen a relatíve erősebb hiányának), ami a megfigyelési pontból optikai torzítások nélkül látszódna. De még ha vannak is optikai torzítások, azok jellege is látszódhatna.
A fenti elmélethez képest egy tiszta nyári égbolton a félgömb minden irányában nagyjából ugyan olyan sűrűséggel látszódnak a csillagok. Nap nap után nem is ugyan olyan irányszögben látható az égbolt, de a csillagok akkor is ugyan olyan sűrűségűek mindenfelé. Nincsenek még minimálisan sem sűrűbb / ritkább területek. Némelyik csillagról azt mondják, nagyon messze van, ergo a sűrűségben nem csak a közeliek vannak ott, de a nagyon távoliak is. Akkor pedig látszódnia kellene különbségnek is. De semmi.
Szóval én tudatlan laikus, vakarom a buksit, hogy az meg ugyan hogyan? Valaki el tudná nekem magyarázni úgy, mint egy 2 éves nagyon kíváncsi és még nagyon tapasztalatlan kisgyereknek, hogy még én is megértsem?
Ha jól értelmeztem a kérdésed, akkor az az oka, hogy ami csillagokat szabad szemmel látsz az éjjeli égbolton, azok mind a Tejút egyetlen spirálkarjának egy szűk metszetét alkotják.
Azaz a látótávolságunk annyira elenyészően kicsi a galaxis méreteihez képest, hogy emiatt nincs igazán érzékelhető különbség a csillagok sűrűségében, ha a galaxis hossztengelyére merőlegesen nézelődsz, ha nem.
Kicsit bugyuta példa, de képzeld el hogy az Atlanti-óceán közepén vagy éppen! Elméletileg tudod, hogy kelet-nyugati irányban sokkal keskenyebb az óceán, mint észak-déliben, de a gyakorlatban ebből a különbségből te ott semmit nem érzékelnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!