Akár jó, akár rossz helyzetben vagytok az életben, ti is szeretitek nézni a csillagos eget éjszaka?
Élvezzétek ki, mert kitudja meddig lesznek még ilyenek a nyári éjszakák.
Csillagok mindig lesznek, és eszméletlen jó bámulni őket, főleg az asszonykáddal, kint a hegyoldalban a kórós, mészköves pusztában, a fenyves aljában, néha vonyítással. Kicsit ijesztő, de gyönyörű.
Viszont kitudja, mennyire tesszük még tönkre a bolygót. Bár a csillagok maradnak, de a mostani békés nyári estéket ki kell élvezni. Reméljük még sokáig nem háború vagy klímavaltozás sújtotta sivatagból.
Faterékkal volt egy telkünk a Vértesben és ott nincs túl sok fényszennyezés még. Frankón látszottak a csillagok.
Apám mindig elmesélte a mély dörmögő hangján az univerzum történetét... már csak a kezdőmondatra emlékszem: "A csillagok távoli napok..." mindig így aludtam el, aztán bevitt a kisházba anyummal és aludtunk, miután elfújta a peteoleum lámpát. 90-es évek :)
Azt hiszem ez formálta a világképemet, tiszteletemet a csillágászat, a tudomány iránt. Ha lesznek gyermekeitek, ezt mindenképp meséljétek el nekik! Nagy hatással lesz az életükrw.
...szerintem ha a boldogságot keressük az életben, akkor ezeket az apró és rövid pillanatokat kell mélyen magunkba zárni.
Lényegében ez a boldogság. A sok ármány és szenvedés közt ez a pár pillanat. Ne féljetek álmodozni, csillagokról, idegen világokról, a végtelenről, galaxisokról... mert ezek adják a motivációt a mindennapokhoz.
Én a volt barátnőmnek beszéltem esténként a csillagokról, csillagképekről, üstökösökről, meteorokról, stb. amikor éjszaka kirándultunk vagy sétáltunk. Sajnos őt nem nagyon érdekelték ezek a dolgok.
Aztán később szakítottunk is.
Amikor felnézek, van bennem egy kis keserűség, mert eszembe jut ő.
Észreveszem, hogy változott a nézőpontom ebben.
Régebben tényleg el tudtam heverészni nyári éjjeleken hanyatt a fűben és simán minden extra gondolat nélkül csodálni a látványt.
Manapság is le tudok ragadni percekig az eget nézve, de most teljesen más jelleggel. Mint egyesek a réten a négylevelű lóherét, én úgy vadászom a látható műholdakat.
Kis türelemmel jó időben 5 percenként minimum egy kiszúrható. Plusz néha az ISS.
Most konkrétan a technikánk eme bizonyítékait látni lelkesít úgy, mint régen maga a csillagos háttér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!