Ha egy bolygón megvannak az életfeltételek, akkor ott szükségszerűen létrejön az élet?
1) Nem szükségszerű. Olyan bolygón is létrejöhet amúgy, ahol nem adottak az élet feltételei, csak nem marad meg, vagy nem fejlőik tovább. Pl. a Jupiter Io holdján is van élet, de mivel nem adottak a feltételek, csak prokarióta szinten vegetál. De az sem szükségszerű, hogy kialakuljon.
2) Egyáltalán nem biztos, hogy az élet a Földön alakult ki. Van olyan elmélet, ami szerint csak a meteorokkal érkezett prokarióták fejlődtek itt tovább. Emiatt még az is elképzelhető, hogy a földi élet a Marsról származik. :D
Az ötödik lovas
"még az is elképzelhető, hogy a földi élet a Marsról származik."
Aztán milyen formátumban utazott az az élet ide a marsról?
"Pl. a Jupiter Io holdján is van élet, de mivel nem adottak a feltételek, csak prokarióta szinten vegetál."
Akkor te többet tudsz, mint a Nasa tudósai, mert már igen régóta az élet legapróbb nyomát keresik, pénzt nem sajnálva...
A szilíciumról úgy tudom, hogy azért több buktatója is van:
a szén alapú életnél CO2-őt lélegzel ki, a szilícium alapúnál SIO2- ő lenne, ami szilárd anyag, így nehezen kijuttatható a testből, hacsaknem úgy lélegez az élőlény, hogy minden kilégzésnél tojik egyet :D
" Én úgy tudtam, hogy a földön kívül seholsem találtak életet"
Akkor rosszul tudod. A Naprendszer több égitestjén (köztük az Io-n is) elvegetálnak, de mivel nem adottak a körülmények, nem fejlődnek tovább.
"Max feltételezik"
Jó, persze! Ha még a holdra szállást is kétségbe vonjuk, akkor egyértelmű, hogy az Io-ig és az Europáig még senki nem jutott el, de mérési eredmények alapján igen valószínűnek tartják, hogy prokarióták, baktériumok tengődhetnek ott.
"Aztán milyen formátumban utazott az az élet ide a marsról?"
Az elmélet hívei szerint a Marsba becsapódott egy kisbolygó (vagy egy akkora vulkánkitörés történt, ami kilökött bizonyos mennyiségű kőzetet az űrbe) és a kilökődő kőzetanyag egy része eljutott a Földre. Találtak is belőle darabokat az Antarktiszon. Na már most, egy becsapódást simán túlélhetnek mikroszkópikus méretű prokarióták és baktériumok. Az nekik nudli. Még a legdurvább becsapódást is 80-90%-uk túléli. Szóval ilyen kilökődött kőzetdarabokon simán utazhattak.
"Akkor te többet tudsz, mint a Nasa tudósai, mert már igen régóta az élet legapróbb nyomát keresik, pénzt nem sajnálva..."
Az óta megtalálták. :D
Mint mondtam, vegetáló prokariótákról van szó, amelyek nem képesek továbbfejlődni, mert nem adottak a feltételek.
Amúgy pedig a már említett antarktiszi marskőzetben is találtak életre utaló nyomokat.
Attól, hogy erre a bolygóra az élet kialakulásához a tudomány állítása szerinti feltételek, körülmények és anyagok kellettek, koránt sem biztos, hogy más égitesten is szükséges. Korlátoz a "földi tudomány és tudás"
Amúgy az élet kialakulására rengeteg elmélet van valóban, első válaszadó is említi a pánspermia elméletét, akkor van az "itt alakult ki az élet" verzió, a vallásos tanok, és ki tudja még hányféle. Egyébként én sem vagyok már biztos benne, hogy itt kezdődött minden. Majd még írok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!