A fény hullamhossza vagy frekvenciája számít?
Annak ellenére, hogy ha egy szivárványszínről van szó, mindig a hullámhosszát szokták megadni, én úgy tudom, hogy a hullámhossz a közegtől függ. A hullámhosszal való azonosítás kizárólag egységes közegre, jellemzően vákuumra vonatkozhat. Ellenben a fény frekvenciája állandó, vagyis praktikusabb volna egy színt a frekvenciájával azonosítani.
Rosszul tudom?
Igen,igen jól tudod.!!
A hullámhossz közegfüggő a frekvencia pedig nem.
Az oka az hogy a hullámhosszat használják hogy a levegő mint közeg és látható fény esetén az a szám ember közelibb . (~ 400-800nm)
Második válaszoló vagyok :
És ezt könnyen be is lehet látni ha a foton energiát tekintjük.
E=h*ν, ahol a freki szerepel és nem a c/λ.
Ha a fény átlép másik törésmutatójú közegbe akkor a hullámhossz változik de az foton energia NEM !!
Energia megmaradás !
A 2-3. válaszoló tudja jól, a többiek rosszul.
Üdv: egy villamosmérnök
"egy villamosmérnök"-nek
Ugye jól tudom, hogy a frekvencia és a hullámhossz egymás reciproka?
Hullámhossz = egy per freki,
frekvencia = egy pe hullámhossz.
Hullámhossz = egy per freki,
frekvencia = egy pe hullámhossz.
Nem. Akár egy gyors dimenzió analízissel belátható. m=1/(1/s) az nem jön ki. m=(m/s)/(1/s) az már kijön. Nem egy van a számlálóban, hanem a hullám terjedési sebessége.
A λ*ν=c kifejezésben amikor a c (közegbéli fénysebesség) változik mert a fény közeget vált akkor annak megfelelően a λ is változik de a ν marad.
Világos ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!