Ha a fénynél gyorsabban haladnánk, akkor visszanézhetnénk magunkat?
Tegyük fel, hogy pár nap alatt el tudnánk jutni egy 10 fényévnyire lévő helyre, ahol valami látványosat csinálnánk, aztán ugyanígy pár nap alatt visszajönnénk a Földre.
Ha a Földön 10 év múlva egy távcsövet fordítanánk arra a helyre, akkor látnánk magunkat, hogy mit csináltunk ott 10 évvel ezelőtt? Ez egy lehetséges paradoxon lenne?
Sőt, akkor a visszhang is paradoxon. :)
Vagy akár a fénykép vagy a gramofon. Igazából hasonló a helyzet ott is. Mindkét esetben a múltbeli önmagunk valamilyen folyamatot indított el, információt generált, és ezeknek az okozatát észleljük a jelenben, amiből az agyunk visszaállítja az eredeti információt.
Kérdező, ne értsd félre, de most kicsit olyan vagy, mint az indián, aki ránézett a fotójára, és azt mondta, hogy a fényképezőgép ellopta a lelkét és bezárta a fotóba.
;)
#7:
Egy kis kötözködés:
>A paradoxon feloldhatatlan ellentmondást jelent.
A paradoxon >látszólagos< ellentmondást jelent. Feloldhatatlan ellentmondások nincsenek, ha vannak, akkor rosszak a modelljeink.
;)
Nem én írtam, de szerintem pl. egy gondolatkísérlet eredménye is lehet paradoxon. Persze hibás modell alapján logikáztunk, de akkor is paradoxon. (Pl. időutazás)
respect :)
"A paradoxon >látszólagos< ellentmondást jelent. Feloldhatatlan ellentmondások nincsenek, ha vannak, akkor rosszak a modelljeink."
Mármint fizikában, matematikában. Mert valós logikai paradoxon létezik.
Kedvencem:
Én most hazudok.
"Én most hazudok"
Jaaj, ebbe már egyszer belefájdult a fejem. :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!