Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha a fénynél gyorsabban...

Ha a fénynél gyorsabban haladnánk, akkor visszanézhetnénk magunkat?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hogy pár nap alatt el tudnánk jutni egy 10 fényévnyire lévő helyre, ahol valami látványosat csinálnánk, aztán ugyanígy pár nap alatt visszajönnénk a Földre.

Ha a Földön 10 év múlva egy távcsövet fordítanánk arra a helyre, akkor látnánk magunkat, hogy mit csináltunk ott 10 évvel ezelőtt? Ez egy lehetséges paradoxon lenne?

2017. dec. 6. 21:07
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

Sőt, akkor a visszhang is paradoxon. :)

Vagy akár a fénykép vagy a gramofon. Igazából hasonló a helyzet ott is. Mindkét esetben a múltbeli önmagunk valamilyen folyamatot indított el, információt generált, és ezeknek az okozatát észleljük a jelenben, amiből az agyunk visszaállítja az eredeti információt.

2017. dec. 8. 07:27
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, ne értsd félre, de most kicsit olyan vagy, mint az indián, aki ránézett a fotójára, és azt mondta, hogy a fényképezőgép ellopta a lelkét és bezárta a fotóba.

;)

2017. dec. 8. 07:30
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

#7:

Egy kis kötözködés:

>A paradoxon feloldhatatlan ellentmondást jelent.

A paradoxon >látszólagos< ellentmondást jelent. Feloldhatatlan ellentmondások nincsenek, ha vannak, akkor rosszak a modelljeink.

;)

2017. dec. 8. 13:26
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

Nem én írtam, de szerintem pl. egy gondolatkísérlet eredménye is lehet paradoxon. Persze hibás modell alapján logikáztunk, de akkor is paradoxon. (Pl. időutazás)

respect :)

2017. dec. 8. 14:06
 15/17 anonim ***** válasza:
100%
Ja igen, szóval az nem látszólagos, hanem esetleg valódi ellentmondás.
2017. dec. 8. 14:06
 16/17 Wadmalac ***** válasza:

"A paradoxon >látszólagos< ellentmondást jelent. Feloldhatatlan ellentmondások nincsenek, ha vannak, akkor rosszak a modelljeink."

Mármint fizikában, matematikában. Mert valós logikai paradoxon létezik.

Kedvencem:

Én most hazudok.

2017. dec. 8. 14:10
 17/17 anonim ***** válasza:

"Én most hazudok"

Jaaj, ebbe már egyszer belefájdult a fejem. :)))

2017. dec. 8. 14:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!