Hogy lehet, hogy a belátható univerzum 28 milliárd fényév ha a kora csak 13,8 milliárd év?
Ugye ha 13,8 milliárd éves akkor a belátható uzniverzumnak 13,8 milliárd fényévnek kellene lennie. Elvileg a tér gyorsabban tágul(hat) mint a fénysebesség, ezt tudom. De nem értem, hogy miért beszélnek 13,7 milliárd fényévnél nagyobb belátható univerzumról, ha egy szer 13,7 milliárd éves hiszen a fénysebesség miatt oda nem lehetne ellátni.
Sugár, meg átmérő közötti különbség megvan?
Szorozd be azt a 13,8-at kettővel, kerekíts, ahogy lusta újságíróhoz illik és láss csodát.
1.-nél a pont, meg is nyerte a hangszórót.
Ha jobbra is 14 méterre látsz, meg balra is, akkor 28 méter távot látsz be, összesen.
Ja, csak nem stimmel, mivel a belátható világ 96 mrd fényév.
A világ tágulása miatt.
Az a fény, ami kb. 13 mrd éve elindult a világban, és ma ér ide hozzánk, az olyan helyről hoz hírt, ami MA MÁR 48 mrd fényévre van tőlünk.
@7: Egyrészt nem simán "egy elmélet szerint" tágul a tér, hanem a kutyaközönséges standard ősrobbanás elmélet mondja ezt, amit nem csupán a kozmológiai vöröseltolódás támaszt alá, hanem pl az Ia szupernovák lefutási görbéjének távolságfüggő változása is. A világegyetem tágulása nem arról szól, hogy az anyag mozgása mellett a tér is tágul, a világegyetem tágulása csak és kizárólag magának a térnek a tágulása. Az, hogy emellett az anyag a térben is mozog benne erre-arra ettől egy tökfüggetlen dolog, semmi köze az ősrobbanáshoz, meg a tér tágulásához. És természetesen nőhet a távolság két pont között gyorsabban a fénysebességnél.
Most, hogy ezt megbeszéltük, egy dolgot árulj el: ugyan mi a fene köze van ennek az egésznek az egyes hozzászólásomhoz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!