"Köztudott, hogy ha sok savas ételt, pizzát stb eszünk akkor szódabikarbónával ami ugye lugosít helyreállítjuk a gyomrot."
Hát, sajnos nem.
A szódabikarbóna hatására a gyomor elkezdi pánikszerűen pótolni a semlegesített savat. Én ezt nem nevezném segítségnek.
Na igen: tele lesz sóval, ami nagyon ártalmas.
Ezért nem használják már ezt a szert, hanem helyette másfélét. Kár, hogy az meg lassúbb hatású.
Wadmalac tapintott a lényegre. A probléma abból fakad kérdező, hogy az egészet egyetlen reakciónak gondolod. Ott a savas gyomor, nosza bele valami lúgosat, létrejött a semleges állapot. Igen, ez igaz egy petri csészében. A gyomorban azonban kényes egyensúly van, amit bonyolult mechanizmusok biztosítanak. Amikor probléma van, valaminek a működése hibás. Ezt pedig sokféleképpen lehet ellensúlyozni, a gyakorlatból állíthatom, savas gyomorra egy kis citromos víz (limonádé) kifejezetten kellemes. De nem ajánlanám receptnek, mert te egy másik ember vagy más működéssel. Még ha hasonlók is a tünetek, a reagálásod más lehet, mert az egyes szerveid másképp működnek, mint mondjuk az enyém.
De nagy általánosságban, tapasztalati úton mondhatók olyasmik, mint amik például az idézett cikkekben vannak. Csak soha ne vedd szó szerint.
Miért beszélnek orvosok erről az egész lúgosítás dologról, ha hülyeség? Azért, mert hasznuk származik belőle. Vagy a saját termékeiket árulják, vagy valaki másét. Vagy csak tájékozatlanok és felelőtlenül beszélnek össze-vissza.
Lúgosítás NEM LÉTEZIK. Ahogy elsavasodás se. Mint ahogy ezt mások is leírták előttem, a szervezet nagyon finoman szabályozza a saját pH-ját. Általában kb 0,1 egységnyi mozgástere van a pH-nak, amin belül még problémát a változása. Ha ettől nagyobb eltérés jön létre bármelyik szervben vagy szövetben, az komolyan akadályozza az adott szerv, szövet működését ezért a szervezet mindent megtesz a korrigálása érdekében. És ezt most ne úgy értsd, hogy ha rossz lenne a májad pH-ja, akkor kicsit szarul éreznéd magad. Akkor súlyos májkárosodást szenvednél. Ennek az az oka, hogy a sejtek, szövetek működtetését fehérjék végzik, a legtöbb fehérje pedig nagyon érzékeny a környezeti változásokra. Nem megfelelő pH-n képtelenek működni, rosszabb esetben ki is csapódnak. Ezért vigyáz annyira a szervezet a megfelelő pH viszonyok fenntartására ebbe a táplálkozással nem is lehet belenyúlni.
Az emésztőrendszer működését valóban lehet így befolyásolni, de manapság már inkább a célzott terápia a divat, nem csak a tünetek pillanatnyi enyhítése.
Amúgy erről a "Dr" Tihanyiról lenne szó?
#16 ez a Tihanyi már elhúnyt aki a videóban volt.
A savasodást több létező jelenségből gyúrmázták össze egyesek, tudománytalanul. Az egyik a gyomorsavtúltengés, a másik a sportban előforduló savasodás amikor az izmok az oxigénhiány miatt tejsavat termelnek verseny közben, emiatt erősen fájnak és begörcsölnek de az utóbbira se a lúgosító hülyeségeket kell etetni az emberrel, hanem szuszogni kell pár percet és rendbe jön.
"Miért beszélnek orvosok erről az egész lúgosítás dologról, ha hülyeség? Azért, mert hasznuk származik belőle. Vagy a saját termékeiket árulják, vagy valaki másét. Vagy csak tájékozatlanok és felelőtlenül beszélnek össze-vissza.
Lúgosítás NEM LÉTEZIK. Ahogy elsavasodás se. "
Azt nem értem, ha igaz amit mondasz, hogy akkor miért van az, hogy eltíltják a refluxosokat a savas ételektől és aki ilyenkor mustárt eszik az hány tőle, viszont ha iszik ilyenkor bikarbónát rendbe jön. Egy ilyen refluxos a bátyám és ő mesélte, hogy ha savasat eszik feljön a gyomorsav egyből. Viszont ha sima citromos levet iszik, akkor nem, sőt megnyugszik a gyomor. Kipróbálta bolti citromlével attól nagyon feljön a sav a nyelőcsövébe. Akkor ezt mivel magyarázod?
"solarGyula nevű felhasználó válasza:
Mit nem értesz rajta?" Lásd fenntebb. Hogy lehet, hogy a sima citrom ilyen ellentétes hatású a bolti citromlével szemben? Persze a boltit nem citromból készítik, de az is savas nem?
18 lehet, hogy ezért? fentebb írta valaki: "A szódabikarbóna hatására a gyomor elkezdi pánikszerűen pótolni a semlegesített savat"
Vagyis most az ellenkezője lép fel: enyhe sav (a citromsav enyhe) kerül a gyomorba és igyekszik ellensúlyozni, vagyis "pánikszerűen pótolni" a most már hiányzó lúgos hatást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!