Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Nehéz házilag elkészíteni egy...

Nehéz házilag elkészíteni egy áramcsökkentőt? Tudom kell bele transzformátor, stb.

Figyelt kérdés
2017. nov. 6. 20:53
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Nem, elég hozzá egy ellenállás...
2017. nov. 6. 20:59
 2/14 A kérdező kommentje:
És ha mondjuk 12 voltra akarom lecsökkenteni a 230 voltot, milyen ellenállásra gondolsz?
2017. nov. 6. 21:28
 3/14 anonim ***** válasza:

A fogyasztóval sorba kötött ellenállásra.

De elsősorban egy fizika tankönyvre, valahol a legelején ott a megoldás a kérdésedre...

2017. nov. 6. 21:56
 4/14 2*Sü ***** válasza:
64%

> áramcsökkentőt

> 12 voltra akarom lecsökkenteni a 230 voltot

Mit akarsz csökkenteni? Feszültséget, vagy áramot? Váltakozó áramról, vagy egyenáramról van szó?

Pontosan mit akarsz csinálni? (Milyen eszközhöz, milyen céllal kellene neked egy ilyen?)

2017. nov. 7. 00:46
 5/14 A kérdező kommentje:
Írtam,hogy feszültséget, és azt is,hogy 230 voltról:Gondolom, egy normál háztartásban nem hányódik 230 volt egyenfeszültség.Jól kell érteni.
2017. nov. 7. 06:49
 6/14 Wadmalac ***** válasza:

Már előző tápegységes kérdésnél megtörtént a jelzés: ilyen hiányos elektromosságtani, elektronikai tudással ne nyúlj a 230 V hálózati feszültséghez.

-Agyoncsapatod magad

-Hazavágod a ház elektromos rendszerét

-Felgyújtod a házat

-Vagy mindhárom egyszerre.

2017. nov. 7. 08:19
 7/14 2*Sü ***** válasza:
100%

> Írtam,hogy feszültséget, és azt is,hogy 230 voltról:Gondolom, egy normál háztartásban nem hányódik 230 volt egyenfeszültség.Jól kell érteni.

Viszont 12 V-ra akarod letranszformálni, amire meg a legtöbb esetben egyenáramként van szükség.

- A feszültséget transzformátorral lehet csökkenteni. Ez két eltérő menetszámú tekercs, ha a bemenetre 230 V feszültséget kötsz, a kimeneten mondjuk 12 V feszültségű egyenáram jelenik meg.

- Ha egyenáramra van a kimenetnél szükséged, akkor kell valamilyen egyenirányító. Hogy milyen, az nagyban függ attól, hogy mennyire szükséges az, hogy stabil egyenáramod legyen, elég csak az egyenirányú áram, vagy egyenletes feszültség is kell?

- Az áramerősség csökkentése megint más kérdés, ott egy előtét ellenállás is –

kvázi egy feszültségosztó – elegendő lehet, bár az egyben veszteséget is jelent, így 12 V-ra, illetve az annak megfelelő áramerősségre való csökkentésnél már nem játszik.

Nyilván egy ellenállás értéke annyi amennyi, ha kevesebb feszültség esik rajta, akkor kevesebb áram is fog átfolyni rajta. Illetve ez sem teljesen igaz minden áramköri elemre, félvezetők esetén nem ennyire egyszerű a képlet. Egy kapacitív, vagy egy induktív ellenállás meg egészen máshogy működik egyenáram és váltakozó áram esetén.

Az áramköri elemek mérete sem lényegtelen. Ugye egy egyenirányítóval ellátott transzformátor szépen előállít neked egy 12 V-os feszültséget. Rá is írják, hogy 230V AC / 12 V DC. De ráírnak még valamit. Vagy egy maximális áramerősséget, vagy egy maximális teljesítményt. Tehát az sem mindegy, hogy aztán arra a 12 V-ra mit kötsz rá, mekkora ellenállású valamit. Mert ha egy 2 A-es – máshogy mondva egy 24 W-os – transzformátorra rákötsz egy 4 Ω-os ellenállást, akkor I = U/R = 12 V / 4 Ω = 3 A. Ekkora áramerősség fog átfolyni rajta, Ugye P = U*I = 12 V * 3 A = 36 W. Mivel nagyobb a teljesítmény, nagyobb a munkavégzés, nagyobb energia megy át a transzformátoron. Ha ez a méretezettnél nagyobb, akkor a transzformátor leolvad. (Szó szerint értsd, túlmelegszik, megolvad a burkolat vagy a vezeték szigetelése, rosszabb esetben akár felgyújtja a lakást.)

Tehát nem csak annyiról van szó, hogy fogsz két tekercset egy közös vasmagba, a tekercs vezetékének vastagságát és hosszát, így a menetszámát méretezni kell.

~ ~ ~

Szóval nem viccből kérdezem, hogy pontosan mit akarsz csinálni, mit fogsz arra a 12 V-ra rákötni, egy izzót, ha igen, akkor milyen teljesítményű izzót. (Ott egy váltakozó áram is elég, bár attól függ, mit világít meg.) Vagy egy egyenáramú motort? Mert ott már kell az egyenirányítás is, bár nem kell egyenletes feszültségnek lennie. Vagy egy laptopot, mert ott az egyenáramnak –

szűk hibahatárral – valóban egyenáramnak kell lennie.

De legtöbbször nem érdemes bajlódni ilyesmivel. Tudod mit akarsz rákötni, annak vannak paraméterei és a boltban megveszel egy ilyen adatoknak megfelelő transzformátort, adaptert. Kínából rendelve valószínű olcsóbb lesz, mint itthon saját kézzel elkészíteni.

Persze van az az eset, mikor szükséges saját magadnak transzformátort építeni, méretezni. De a méretezés menete, módja nem egy GYK-s válasz kategóriája. Érteni kell hozzá. Ha nincsenek mélyebb ismereteid a témáról, neki ne állj! Mert ahogy látom nem csak a mély, de az alapvető ismereteid is erősen hiányosak, folyamatosan kevered a feszültség és az áramerősség (áram) fogalmát.

Egyszerűbb lenne leírnod, hogy pontosan mit akarsz csinálni és arra kérdezni rá. Te nem arra kérdezel rá, hanem egy általad kitalált megoldás egy lépésére. Azt kellene leírnod, hogy mondjuk van egy 8 cm-es ventillátorod, aminek a motorjának ilyen és ilyen paraméterei vannak, tudsz-e, érdemes-e ehhez saját transzformátort csinálnod, és ha igen, akkor hogyan.

2017. nov. 7. 11:57
 8/14 A kérdező kommentje:
2*Sü.Köszi a választ.Tudom, hogy hiányosak az alapismereteim, de épp ezért kérdezgetek itt a gyak.kérdésekben.Nem vagyok már fiatal, 30-at elhagytam, iskolás koromban, nem nagyon érdekelt a fizika, inkább zenével foglalkoztam.De most valahogy nagyon kezdett érdekelni, meg szeretném érteni az összefüggéseket a dolgok között.És gondoltam,hogy könnyebb lesz ha itt kérdezősködök, mint hogy egy száraz könyvet böngésszek.Amiket kérdezek nem is azért teszem ,mert ki akarom próbálni per pillanat, hanem,hogy megértsem a villanyáram tulajdonságait.De úgy látom, hogy mégiscsak szükségem lesz könyvekből, internetről böngésszek, mert itt nem nagyon lehet ezt megérteni.Úgy vettem észre,hogy aki tudja nem nagyon osztja meg tudását az ilyenekkel mint én.Lehet,ha majd én is megtanulom,akkor segítőkészebb leszek a kérdezőkhöz,és nem forgatom ki a kérdéseket,hanem próbálok segíteni.
2017. nov. 7. 12:48
 9/14 Wadmalac ***** válasza:

"De úgy látom, hogy mégiscsak szükségem lesz könyvekből, internetről böngésszek,"

Bizony, sajnos ez elkerülhetetlen.

"mert itt nem nagyon lehet ezt megérteni.Úgy vettem észre,hogy aki tudja nem nagyon osztja meg tudását az ilyenekkel mint én."

Egyszerűen ezt nem lehet egy GYK-kérdés keretein belül megvilágítani, nem véletlen, hogy az elektrodinamikát iskolában sem két napig tanítják.

"Lehet,ha majd én is megtanulom,akkor segítőkészebb leszek a kérdezőkhöz,és nem forgatom ki a kérdéseket,hanem próbálok segíteni."

Nem, ha át fogod látni, akkor azt is át fogod látni, hogy ezt így nem lehet megtanulni és életveszélyes tévedéseket rejt magában, aminek a felelősségét normális ember nem vállalja fel, még anonimitásban sem.

2017. nov. 7. 12:58
 10/14 A kérdező kommentje:
Ok.Akkor kérlek ajánljatok a netről olyan oldalakat, vagy akár könyveket, ahonnan jól meg lehet érteni ezeket a dolgokat,Mindent ami a villanyáramról tudni kell.
2017. nov. 7. 13:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!