Transzformátor és energiamegmaradás hogyan?
Valaki el tudná magyarázni érthetően, hogy pl feltranszformált feszültségnél miért csökken az áramerősség tehát miért fordítottan arányos?
Vegyük példának hogy 200 ohm-os fogyasztó van a betápon és a kimeneten is. A betáp legyen 1000 AC a kimeneten pedig legyen 2000 AC a nagyobb menetszámnak köszönhetően. Na most miért nem lesz a kimeneti fogyasztón 10A?
1, A primer oldalnak nem elegendő a háttér teljesítménye.
2, A szekunder oldalnak a menetszámhoz képest a vezeték keresztmetszete a primerhez képest kisebb.
3, A trafók letranszformáláskor a hatásfokban ált. 90-97 %-sak. A hiányzó energiát maga a trafó használja el.
4, A trafók primer oldali belső ellenállása - feltranszformálás esetén - eleve kisebb, mint a szekunder oldali. Ezért a hatásfoka fordított arányban rosszabb. Így a teljesítménye is.
(nem értem, hogy a betápon miért szükséges 200 Ohmos fogyasztónak lennie?)
Vagy a primer oldali 200 Ohm impedanciára gondoltál?
Hát, bocsánat, ezek az érvek nem súrolják a lényeget, ezek nem okok, hanem következmények - már, ha igazak, mert azért az első pont az nem sok mindenre jó. A második meg... általánosan egy szekunder az akár kisebb feszültségű, akár nagyobb feszültségű is lehet a primerhez képest, így aztán a keresztmetszet is vagy kisebb, vagy nagyobb. Na, az igaz, hogy a veszteség kicsi, ezért az nagyon nem nagyarázza meg, hogy tized feszültségen 10szer akkora áram van. A négyest ne elemezzük, hiszen eleve csak feltranszformálásról szól.
A kérdésre a válasz az, hogy a gerjesztéseknek egyensúlyban kell lenni, a gerjesztés meg áram szorozva menetszámmal. Tehát a kisebb menetszámú tekercsen nagyobb áram folyik-folyhat.
De elindulhatnánk az energiamegmaradás irányában is éppen.
T. _ Strogoff!
"Hát, bocsánat, ezek az érvek nem súrolják a lényeget, "
---------------
- Ha a kérdező meg van elégedve, valszeg meg is értette, hogy erre volt szüksége és nem a semmire bólintott.
Meg van "bocsájtva", ha másra vagy kíváncsi :), mint a kérdező. :)
=========================================
"De elindulhatnánk az energiamegmaradás irányában is éppen."
-------
Az energia megmaradás törvénye nem csupán transzformátoros kérdés.
Csak a trafóra is igaz.
Ideális esetben a transzformátor terheletlenül nem vesz fel áramot, mert a primer tekercsben indukálódó feszültség megegyezik a tápfeszültséggel.
Ha a szekunder kört terheled, az abban folyó áram az azt létrehozó mágneses fluxus ellenében hoz létre fluxust. Következésképpen a primer oldalon megnövekszik az áram annak érdekében, hogy a primer tekercsben indukálódó feszültség megegyezzen a tápfeszültséggel.
Tekintve, hogy a szekunder oldali menetszám duplája a primer oldalinak, ilyenformán a primer oldalon dupla áramerősség kell a szekunder áram által létrehozott fluxus kiegyenlítésére.
Tisztelt Varga Péter!
Értelek, mire gondolsz.
Igazat gondolsz.
---
Üresjáratban is egy nagyon kicsit (jelentéktelen) energiát fogyaszt a trafó. Mikor nem az indukcióra reflektálunk.
Attól függ mennyi az a nagyon pici, hogy a primer oldali tekercsnek mennyi a belső impedanciája.
Maga a tekercs is fogyasztó. Mivel egyben ellenállást is képez. Ezek milliamperek csupán "üresjáratban".
---
Ok, értve, hogy mire gondoltál. Tiszta sor. És tényleg így van amit írtál. Csak én maximalista vagyok. :)
Mindent beleszámítok. ;) A nem indukciót is ;)
---
Bocs, nem okoskodni ..., csak figyelembe vettem a teljes működési összetevőit a trafónak.
Upp, ez már szőrszálhasogatás részemről, ... fogd fel humorosan :)
T Maholnap!
(merthogy a nickem Sztrogoff, nem Strogoff)
Az olvasni nem tudás ritkán humoros. Onnantól kezdve, hogy a kérdező tisztázta, mire is kíváncsi, a következő módon: " tehát miért fordítottan arányos?", onnan van, akinek világos, hogy az általam kifogásolt válaszok ezt a lényeget nem érintik. Ha a kérdező megértette, hogy azért kisebb/nagyobb a szekunder áram, mert a szekunder keresztmetszet kisebb... Hát, ezt tényleg csak humornak írhattad.
Elnézést. Az elírásért.
Másért nem.
...Tisztelt Sztrogoff!
Igazad van, valóban másoltam amit írtam.
:)
A saját fejemből. :)
Mivel a szakmát nem most tanultam, hanem 36 éve. :)
Nem volt szükségem a Ctrl + A -ra.
Különben sokkal hosszabbat írtam, csak aztán meggondoltam és lefaragtam ilyen egyszerűre, mert az illető kérdező nem biztos, hogy kimondottan műszerész végzettségű.
- gondoltam inkább próbálom egyszerűbben -
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!