Forrhat-e a víz 35 fokon? Igen-nem? Milyen fizikai törvény miatt?
persze, ez a légnyomástol függ:
Utolsó, helyesebben nyomástól. A légnyomástól függés az a speciális eset, amikor nyílt tartályban lévő víz forr. (Csak nekünk ez tűnik általánosnak, hiszen általában csak akkor látunk vizet forrni, ha az nyílt tartályban (pl. fazékban) van.)
Mellesleg, fogj egy 20 milis orvosi fecskendőt, szívj fel bele egy mili vizet, majd fogd be a fecskedő végét, és hirtelen húzd ki 20 ml-ig. Ha jó minőségű a fecskendő, akkor bizony hirtelen fel fog forrni benne a víz, miközben a hőmérséklete továbbra is az eredeti marad (némileg csökken, mert a forrás közbeni párolgás hőt von el a víztől). Bugyborékolni kezd, és ezt is csinálja néhány másodpercig (amíg a fecskendőben lévő ritka levegő nem telítődik vízgőzzel).
Ha valaki magas hegyen akar főzni, akkor az azért nehéz mert ott alacsony a légnyomás és alacsony hőmérsékleten forr a víz, vagyis nem melegszik fel eléggé a főzéshez. Ha kuktába főzől, ott pedig nagy a nyomás, és 100 celsius fok felé emelkedik a hőmérséklet, tehát hamarabb megfő az étel.
Tehát a víz forrhat 35 fokon (celsius), ha elég kis nyomású kamrába van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!