Hogyan határozható meg a genotípusok hasadási aránya ebben az esetben?
Ha két AaBb tulajdonságú egyedet keresztezünk (a sárga-zöld-sima-recés borsókból kiindulva), a fenotípusok hasadási aránya 9:3:3:1.
A genotípus lehet heterozigóta domináns, homozigóta domináns és recesszív. De, ha a példa alapján AAbb, Aabb stb. jön ki, mi alapján tudom eldönteni, hogy mi a genotípusa? Vagy AAbb az A-ra nézve homozigóta domináns, b-re nézve recesszív és nem lehet egybe venni a két tulajdonságot? (...mondjuk úgy, hogy Aabb heterozigóta domináns?)
És a végén hogyan tudom meg a genotípusok hasadási arányát?
"Vagy AAbb az A-ra nézve homozigóta domináns, b-re nézve recesszív és nem lehet egybe venni a két tulajdonságot?"
Pontosan, így ahogy mondod.
"És a végén hogyan tudom meg a genotípusok hasadási arányát?"
Aa + Aa -> 1/4 AA, 1/2 Aa (hiszen Aa és aA ugyanaz), 1/4 aa. B-re ugyanez. Ha a két gén független (más kromoszómán vannak, vagy kellően távol hogy elhanyagolható legyen az LD-jük) akkor az együttes eloszlásuk a két peremeloszlás szorzata, azaz:
AABB = 1/4 * 1/4
AABb = 1/4 * 1/2
AAbb = 1/4 * 1/4
AaBB = 1/2 * 1/4
... és így tovább, a 9 arány sorban 1:2:1:2:4:2:1:2:1
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!