Mi az: x^4+x^3+2x^2+4x-8=0 megoldása? Hogyan határozható meg az ilyen tipusú egyenl. Ha a megoldás 2i?
Figyelt kérdés
polinom2015. ápr. 5. 20:19
1/4 anonim válasza:
Szorzattá alakítod: (Ez a nehéz)
(x - 1) * (x + 2) * (x^(2) + 4)=0
A megoldások:
(-2), 1, (2 ί), (-2 ί)
2/4 anonim válasza:
Hogyan lehet egy ilyet szorzattá alakítani? :O
3/4 anonim válasza:
Sehol sem olvastam jobbat, meg kell próbálni polinomok osztásával. Osztom a polinomot (x-1), (x+1), (x-2), (x+2) -vel.
Itt ezek közül kettő is "bejön", így más másodfokú, megoldóképlettel lehet folytatni.
Otthoni gyakorlásnál programmal is lehet, én például GeoGebrával csináltam. Vagy
4/4 anonim válasza:
hát, ha tudod, hogy a 2i gyöke akkor Hornerrel kezdenék. Illetve mivel látod, hogy valós együtthatós---> -2i (konjugált is gyöke) marad egy másodfokú amit már egyszerű gyöktényezőre bontani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!