Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Lehet valami gyorsabb a...

Lehet valami gyorsabb a fénysebességnél?

Figyelt kérdés

Eddig úgy tudtam hogy nincs gyorsabb a fénysebességnél, ellenben ez a cikk mást ír:

[link]

Idézem: "A flerekből kilőtt protoneső egy óra alatt megteszi a Földig tartó utat, ami azt jelenti, hogy iszonyatosan gyorsan és nagy energiával, a fénysebesség több, mint 10%-val közlekedve csapódnak be a bolygónk mágneses mezejébe. De nem csak ezeket küldte nekünk a Nap."

A fénysebesség 110%-ával.... Most akkor lehet valami gyorsabb mint a fénysebesség?

2017. szept. 11. 17:05
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

many wave velocities can exceed c. For example, the phase velocity of X-rays through most glasses can routinely exceed c,[40] but phase velocity does not determine the velocity at which waves convey information.[41]

Erre gondoltam :)

2017. szept. 12. 14:20
 12/21 Wadmalac ***** válasza:

Igen ám, csakhogy ez nem valódi mozgás.

Ez, hogy is mondjam, ha jól értem, a hullámcsúcsok "utazási sebessége", valójában semmiféle, a hullám terjedési irányába történő mozgás valójában nem történik.

Sántító hasonlattal, egy cunami haladhat 200 km/h sebességgel anélkül, hogy egyetlen vízmolekula is többet mozogna, mint csak fel és le, jóval kisebb sebességgel, mint amivel a hullámfront halad.

Azért mondom, hogy sántító példa, mert itt a cunami által hordozott információ tényleg 200 km/h-val halad, míg a linkben említett hullámcsúcs-mozgás egy sima periodicitási jelenség és nem hordoz semmi, fénysebesség felett haladó információt. Tegyük fel, a hullámforma, amplitúdó változik, ez az információtartalmú változás NEM fog fénysebességnél gyorsabban haladni.

2017. szept. 12. 14:58
 13/21 anonim ***** válasza:

Ezert irtam emlekeim szerint...A Valami kategoriaba meg belefer :)

"Most akkor lehet valami gyorsabb mint a fénysebesség?"

2017. szept. 12. 15:15
 14/21 anonim ***** válasza:

Kulonben a hernyok kovetnek el hasonlo trukkot :)

Igaz ott nem fenysebessegrol beszelunk, csak 50%-al novelik a sebesseguket egy kis trukkel : [link]

Persze itt csak az inerciarendszerben rejlo lehetosegeket hasznaljak ki :)

2017. szept. 12. 15:18
 15/21 Wadmalac ***** válasza:

"Ezert irtam emlekeim szerint...A Valami kategoriaba meg belefer :)

"Most akkor lehet valami gyorsabb mint a fénysebesség?""

Igen, viszont ide tartozik akkor az is, ha egy lézerpointerrel végigsuhantok az égen, akkor annak fénypontja a csillagokon, bolygókon akár több százezerszeres fénysebességgel fog végigsöpörni, mégsem történt valódi fénysebesség-átlépés (a linkelt wikis cikk is említi ezt is).

_Ha a kérdés "valami" fogalmát teljesen nyitva hagyjuk, belefér, de szerintem mégis csak belül kéne maradni az anyag, elektromos, mágneses hullám, gravitáció, sőt, információ fogalmaknál, mikor erről beszélünk.

Egy hullámcsúcs, egy fénykör stb. ilyetén utazása csupán a mi fejünkben értelmeződik mozgásként, de valójában nem az.

2017. szept. 13. 07:54
 16/21 anonim ***** válasza:

Ahogy az okosok megmondtak, Eddig tapasztalataink alapjan, nincs ami gyorsabb c-nel. A matek kizarja, egyik formaban, mig megerositi a lehetoseg(Another quantum effect that predicts the occurrence of faster-than-light speeds is called the Hartman effect; under certain conditions the time needed for a virtual particle to tunnel through a barrier is constant, regardless of the thickness of the barrier.[45][46] This could result in a virtual particle crossing a large gap faster-than-light. However, no information can be sent using this effect.[47]) a masik formaba.

De meg nem tapasztaltuk.

2017. szept. 13. 10:18
 17/21 anonim ***** válasza:
#5: igen, de ez trükkös dolog: metrikus tágulásról van szó, tehát maga a tér tágul, nem pedig objektumok "haladnak". Így elég távol lévő objektumok úgy tudnak egymástól fénysebességnél gyorsabban "távolodni", hogy közben a relatív sebességük sosem nagyobb, mint a fénysebesség.
2017. szept. 13. 10:19
 18/21 Wadmalac ***** válasza:

Na ez a Hartman-effektus nekem eddig nem is volt ismerős. Ez tetszik, utánamegyek.

Látom, hogy elvileg információhordozóként ez sem működik, de mégis elmélyülök benne kicsit, azt a nullidős kommunikációt keresve, amit az öszefonódott részecskék esetén már kénytelen voltam feladni.

Még reménytelenül is jó játék kiskapukat keresni a fizika törvényeinek falán.

:D

2017. szept. 13. 12:05
 19/21 anonim ***** válasza:

Nem remenytelen...:) Pont ez lenne a lenyege a kutatasnak agyalasnak.

Egy kis filozofiai toltet Tolem Neked Kedves Wadmalac:

Gondolatkiserlet formajaban:

Van egy erdekes kijelentesunk ugye ami igy szol: Ha az ember agya annyira egyszeru lenne, hogy megertenenk a mukodoeset, akkor az Ember maga annyira egyszeru lenne, hogy nem erthetne meg a mukodeset.

Maskepp: A 100% pontos modell az Onmaga.

Itt jon kepbe amit gondolok: Ha minket mint embereket, alapveto fizikai szabalyok kepeznek le, akkor Mi magunk sem vagyunk kepesek kilepni ebbol a szabalyrendszerbol, vagyis maga az agy sem tudna elkepzelni olyan dolgokat amit el tudunk kepzelni. Vagyis ha valamit el vagyunk kepesek kepzelni akkor arra kell valami megoldasnak leteznie, hiszen az alap fizikai torvenyek nem engednek, hogy elkepzeljuk. Eddig logikus?

Igen van benne egy kis paradoxon, de Engem ez eltet, hiszen mindig az uj otletek elkepzelesek viszik elore a tudomanyt.

2017. szept. 13. 12:25
 20/21 Wadmalac ***** válasza:

"Ha az ember agya annyira egyszeru lenne, hogy megertenenk a mukodoeset, akkor az Ember maga annyira egyszeru lenne, hogy nem erthetne meg a mukodeset."

Ismerem a mondást, abban az általános formában is, hogy egy rendszert csupán egy nála magasabb szintű rendszerben lehet vizsgálni és megérteni, leírni.

Szerintem ez teljesen hasonló téves megállapítás, mint az a műszaki szlogen, hogy egy bizonyos pontosságot csak annál pontosabb megmunkáló berendezésen lehet előállítani.

Erre elég cáfolatnak, hogy a szakócától eljutottunk az elektronmikroszkópig.

A fenti kérdésre bonyolultabb cáfolatot adni, de talán elmegy példának, hogy vidáman tudunk n dimenzióban matematikai, fizikai számításokat végezni, pedig háromdimenziós anyagi lények vagyunk.

Erre nekem valószínűbb magyarázat, hogy a fenti "tétel" hamis,mint az, hogy mi vagyunk végtelen dimenziószámú isteni lények. :)

De igen, tényleg jó laikusként is turkálni vak tyúk is talál szemet elv alapján.

Sokszor hozott már radikális felfedezéseket olyan dolog, hogy végre egyszer valaki képes volt más irányba látni is, mint a többiek.

Tutira fényévekre vagyok pl. Maxwelltől, de attól még próbálkozni lehet. :D

2017. szept. 13. 14:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!