Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi a vízkrízis lényege? Miért...

Mi a vízkrízis lényege? Miért mondják, hogy el fog fogyni az ivóvíz, ha egyszer a víz állandó körforgásban van?

Figyelt kérdés
2017. aug. 1. 21:05
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Ott speciel sivatag van, más klíma, magas hegyekkel. Ugyanazért tűnik el, gondolom, amiért a Szaharában sincs víz, a légáramlás miatt. De Európát nem értem, miért veszélyezteti ez, ahogy azt sem értem, miért nem akad ezen az oldalon egy ember, aki ért is ehhez.
2017. aug. 2. 01:11
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, hogy kicsit agresszíven válaszolsz, ezért nincs kedve írni.

De azt csak el tudod képzelni, hogy az adott területen, ha van pl. egy folyó, annak van egy vízhozama. Ha kivesszük azt a vizet, és elpárologtatjuk, akkor ott csökken a vízszint. A pára pedig nem ott helyben fog leesni, hanem valahol odébb... és különleges szerencse kell hozzá, hogy PONT az adott folyó vízgyűjtőjén essen le MIND.

2017. aug. 2. 01:31
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

Miért nem lehet ennek a szerencsétlen gyereknek megadni a választ a kérdésére? Pedig faék egyszerű:

Az ivóvíz TISZTA, szennyeződés mentes vizet jelent. Hiába állandó a víz mennyisége többé kevésbé a földön, ha az szennyezett és nehéz ill. nem gazdaságos belőle ivóvizet előállítani.

Egyszerű példa: MO-n iszonyú sok mélyrétegi víz van, ami önmagában gyakorlatilag elég tiszta ahhoz, hogy iható legyen. Palackozzák is bőszen ásványvíznek. Más országokban azért nincs így, mert vagy nincs talajvíz vagy pedig nem termelhető ki gazdaságosan, ne adj isten szennyezett.

A szennyezett vízből és a tengervízből is lehet előállítani tiszta vizet, csak klasszisokkal drágább, mint felszivattyúzni 800 méter mélyről.

2017. aug. 2. 09:48
 14/22 A kérdező kommentje:
De a körforgás során magától is tisztul a víz. Ami csapadék formájában leesik, az is ivóvíz nagyjából. Vagy az hova tűnik?
2017. aug. 2. 10:37
 15/22 anonim ***** válasza:
100%
A körforgással nem feltétlen tisztul meg minden szennyezőanyagtól a víz, illetve nem sokat ér a dolog, ha szennyezett a vízgyűjtő terület (ahova ugye esik az eső), mert akkor rögtön visszamossa a vízbe a szennyeződéseket.
2017. aug. 2. 10:44
 16/22 A kérdező kommentje:
Aha, értem. Köszönöm.
2017. aug. 2. 10:46
 17/22 anonim ***** válasza:
Hogy miért mondják ezt? Mivel az emberiség történelmének utóbbi 200 évében telepumpálta a légkört szén-dioxiddal és egyéb gázokkal, amik megkötik a vizet, párát. Így a légkör páratartalma növekszik, ahelyett hogy a víz leesne a felszínre csapadékként. Aztán a kialakult vegyületek nem engedik távozni a hőt sem a bolygótól. Ez a globális felmelegedés. A hő nem tud távozni(legalábbis olyan mértékben): melegedik a bolygó. A légkörbe bocsátott anyagok(elképesztő mennyiségű szén, kén, nitrogén-oxidok,stb.) megkötik a csapadékot. Ezáltal a földfelszín szárazabb lesz, szélsőségesebb(ritkább, de sokkal nagyobb esőzések, szárazságok, stb.). És ezek a folyamatok egymást is gerjesztik.
2017. aug. 2. 11:19
 18/22 A kérdező kommentje:
Tehát a víz a levegőbe kerül és nincs, ami kicsapja. Értem, így már világos. Kár, hogy ennyi haszontalan válasz kellett, mire jött egy hasznos.
2017. aug. 2. 13:03
 19/22 anonim ***** válasza:
Az mondjuk véletlenül igaz, hogy a globális felmelegedéssel egyenesen arányos a légköri páratartalom (novekedése), de az ostobaság, hogy a "széndioxid megköti és ezért nem esik le". A Co2 semmit nem csinál a vízgőzzel. Azért nő a páratartalom, mert melegszik az óceán és gyorsabban párolog. Az eső ettől még ugyan úgy esik és nem veszik el a víz.
2017. aug. 2. 13:15
 20/22 Wadmalac ***** válasza:
100%

Már ma is sok országban (nem csak a "harmadik világban", hanem jóval civilizáltabb, urbanizáltabb országokban is ivásra alkalmatlan a csapvíz.

Ez a helyzet csak fokozódni fog.

Nem arról van szó,hogy elfogy a víz. Nem fogy el. Csak az ivóvíz illetve a reális áron beszerezhető-tisztítható ivóvíz fogy el, pont olyan területeken, ahol ebből nagy mennyiségre van szükség.

Attól pl. egy kontinens közepén csinálhat óriási vízhiányt egy többéves aszály, hogy körben a tengerek meg emelkednek 2-3 métert.

A városok lakosságának növekedésével a vízszükségletük is nő. Ehhez hozzáadódik az ipar egyre nagyobb vízigénye és természetesen mindkettő fokozza a vízszennyezést is.

Közben meg ugyebár a folyók vízhozama csökkenni fog, a mocskot egyre kevesebb friss víz fogja elmosni, higítani, pótolni, a tisztítóművek kapacitását túl fogja terhelni a reciklálás és lehetetlenné válik a frissvíz-hozzáadás...

Tényleg nagy baj lehet.

Az okokat én csak töredékben tudtam fentebb részletezni, ez sokkal összetettebb, mint amennyit én most átlátok és le tudok írni pár sorban.

Sajnos ez nem olyan egyszerű, hogy a globális felmelegedéstől gyorsabb lesz a vízkörforgás és kész.

2017. aug. 2. 13:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!