Létezhet-e olyan nemeuklideszi geometria, amelyben a háromszögek szögeinek összege pi?
Ez nem új geometria, hanem egy transzformáció az euklideszi síkon. Ráadásul csak háromszögekre van.
Egy (nemeuklideszi) geometriához axiómák, metrika kellenek, amik eltérnek az euklideszi axiómarendszertől.
Ez esetben ezek az axiómák hogy alakulnak?
A gömbi geometriában vannak olyan háromszögek, amelyeknek 360 fok a szögösszege. De nem mindegyik ilyen!
Az abszolút geometriák között nincs olyan, amiben a háromszögek szögösszege mindig 360 fok.
#1-re a válasz. Megköszönve a válaszodat, csak részben tudok egyet érteni vele. Nem is állítottam, hogy új geometriát vagy trigonometriát kaptunk. Ez egy algebrai formalizmus eredménye volt. Ha a klasszikus koszinusztétel-t C-vel, a szinusztételt S-el és
a Pitagorasz-tételt P jelöli, akkor szerintem <C, S, P> -beli <a,b,c,α,β,γ> háromszöget transzformálunk egy <C1, S1, P1,>-beli <a1,b1,c1,α,β,γ> háromszögre. Ettől függetlenül elmondható az is, hogy létezik olyan <α',β',γ'> szöghármas, hogy beszélhessünk az <C, S, P>-beli <a1,b1,c1,α',β',γ'> háromszögről
is. Jelenleg erről a származtatott <C1,S1, P1> trigonometrikus rendszerről sajnos nem tudok állítani semmit se. Hogy milyen nemeuklideszi geometria készíthető belőle, milyen axiómákkal és metrikával jelenleg nem tudunk mondani erről semmit se. Ha mégis felépíthető volna, akkor ottani háromszögek összege is
állandó maradna. Már hallottam olyan kijelentést is, hogy ha létezne ilyen, akkor az izomorf vagy valamilyen módon
azonosítható lenne az euklideszi geometriával. Csak nem ismerem az ide vonatkozó tételt. Igaz-e a következő állítás? Nincs olyan nemeuklideszi geometria, amelyben a háromszögek szögeinek összege állandó.
Erre vonatkozott az előző kérdéscsoportom utolsó kérdése is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!