Mi történne, hogyha a Nap helyét hirtelen egy ugyanakkora tömegű fekete lyuk venné át?
"Schwarzschild-sugara mindössze 3 kilométer lenne."
Tehát, ha a Napot sikerülne ennél KISEBBRE összehúzni, akkor fekete lyuk lenne belőle.
Ha pedig a Földet is begyömöszölnéd ide, akkor TUTI, hogy belezuhanna a Napba, és sose kerülne elő többé.
De a Nap magától sose lesz ilyen kicsi, és ha az lenne, még akkor se esne belé a Föld, mert nem menne ilyen közel.
@12: Ahogy többször írtuk már, a Schwarzschild sugárral számolunk, ami 2Gm/c^2
Köszönöm, ezt tudtam én is, DE fekete lyukban az általunk ismert összes fizikai törvény érvényét veszti, ezért a Newton gravitációs állandó igaz????
Sztem nem, mert mint az köztudott Newton halála után torziós ingákkal mérte meg Cavendish a G értékét.
Nem kívánok kötekedni!!, aggodalmam fentiek miatt úgy gondolom releváns.
"az általunk ismert összes fizikai törvény érvényét veszti"
Nem, egyáltalán nem.
Pl. minden gravitációs, energia, tömeg, mágneses és töltésre vonatkozó törvény igaz marad. A sebességgel és az idővel vannak gondok...
@16: nem igaz. Egyrészt Gizike és gőzeke esete. Ahol komoly bajok vannak a mostani fizikai modelljeinkkel, az a fekete lyuk közepén ülő szingularitás - eleve ezért szingularitás a neve. Itt pedig az eseményhorizontról beszélünk, ami egy totál másik tartomány, jóval kint a szingularitáson.
Másrészt attól, hogy a téridőt leíró matematikai kifejezések értelmüket vesztik a szigularitásban, a gravitációs állandó nem változik meg. Ezt nem is tudom, honnan veszed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!