Ha egy csillag az összeroskadása után fekete lyukként meggörbíti a teret, akkor eredetileg miért nem?
1.-nek: Köszi! Azt tudom, hogy egy csillagnak nagyobb az átmérője, de akkor sem értettem.
2.-nak: Köszi!Tehát a kulcs, az anyag sűrűsége! Hah!:)
@4: pedig szerintem ez általános iskolás fizika, ehhez elegendő newtont érteni.
Természetesen NEM a sűrűségtől függ. Lehet valami baromi sűrű, ha nincs meg hozzá a kellő tömege. És nem is a tömegtől, mert lehet valami nagyon nagy tömegű, ha túl nagy a kiterjedése. A sűrűségtől és a tömegtől is, ha így tetszik.
Bővebben:
Pongyolán fogalmazva attól függ, hogy mekkora a gravitációs gyorsulás egy adott pontban, illetve a csillag környezetében (vagy akár benne) lévő pontokban. Egy nagy kiterjedésű csillag felszínén lesz mondjuk X g, a belsejében pedig ennél kevesebb bármely pontban, a középpontban pedig nulla. (A nyomás persze más, azt nem az ott lévő gravitáció okozza, hanem a felette lévő tömegre ható össz gravitáció.)
Viszont ha összeroskad, akkor a felszíni gravitációs gyorsulás a sokszorosára nő, a felszín bármely pontján. Szóval a tömegtől függ, és hogy egy a tömeg milyen maximális gravitációs térerősséget tud létrehozni.
Pl. a Föld gravitációs gyorsulása 1 g a felszínen, alatta és felette ennél csak kevesebb. Ez elég kevés egy fekete lyukhoz. De ha összenyomjuk a Földet kockacukor méretűre, akkor annak a felszínén hatalmasra nő a gravitáció, miközben a tömege nem változott.
** Szóval a tömegtől függ, és hogy egy a tömeg milyen maximális gravitációs térerősséget tud létrehozni.
Na szóval,
- a tömegtől függ,
- és hogy az a tömeg mekkora sugarú gömbbe van beszuszakolva,
hogy milyen maximális gravitációs térerősséget tud létrehozni.
T. kérdező
A lényeg a tömeg, ami az anyag és energia értékét mértéke. Így már világos a kérdésedre adott válasz, mert a fekete lyukban rengeteg az energia, ezért görbíti meg a teret, minden bizonnyal végtelen erejűre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!