Hogy követik egymást növekvő és nagyság sorrendben a világűr "egységei" (naprendszer, tejút, galaxis, stb), "képződményei" (meteor, meteorit, bolygó, hold, szupernóva, fehér óriás, vörös törpe, csillag, nap, stb)?
Ami kimaradt:
- ködformációk
- halmazok
- stb
"Lehetséges, hogy egy hold nagyobb legyen a bolygójánál?"
Ha két test egy tömegközéppont körül kering, ami pedig a Nap körül, akkor a nagyobbikat nevezzük a bolygónak, a kisebbet a holdnak.
Amiből megtudhatsz egy fontos dolgot: nem lenne helyes azt mondani, hogy a Föld középpontja megy a nap körül. A Hold és a Föld közös tömegközéppontja megy a Nap körül! Mindez a normális része annak, ahogy a tömegvonzás működik.
"tejút, galaxis"
A Tejút az EGY galaxis. :) Konkrétan a mi galaxisunk. A legközelebbi következő galaxis-szomszédunk az Androméda.
"meteor, meteorit"
Ezek lényegében ugyanazok a dolgok. Amikor az űrben van, akkor a neve METEOROID. Amikor belép a légkörbe, fényjelenség kíséretében, az a METEOR. Ami marad belőle, az a METEORIT.
Alapvetően az univerzum fokozatossága, felépítése érdekel elsősorban: mi nagyobb minél és így tovább.
A bolygós-holdas, valamint a meteoros kiegészítés csupán "ha már úgy is itt vagyok" alapon ment.
A válaszokat köszönöm.
Jöhetnek még.
( Vagy ugyanaz swf-ként:
[link] )
Ez már közelít, ahhoz a megfogalmazáshoz, amit én keresek.
Azonban szerintem kimaradt a naprendszer. Úgy tudom, hogy egy galaxis több naprendszerből és egyéb képződményekből tevődik össze.
A lényeg, hogy ilyesmi sorrendbeliségre gondoltam, esetleg egy kis magyarázattal kiegészítve (méretek, távolság, stb).
A válaszodat és a többiekét is köszönöm.
Jöhet még.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!