Egy fekete lyuk életének van vége? És ha igen, miért és hogyan?
Én gondolom hogy el tud pusztulni még egy fekete lyuk is, egyszer mindennek vége lesz, csak a kérdés az, hogy ezt mi váltja ki, és miért.
+Extra kérdés, sütit kapsz az érte adott válasz(ok)ért: Az az anyag és információ hajtja a fekete lyukat, amit magába szív? (A sütit majd közvetlen utalással küldöm).
Köszi a válaszokat!
Ird be a wikibe, hogy Hawking-sugárzás.
Ha ez a megjósolt dolog létezik, akkor durva sok időn belül a fekete lyuk elpárolog.
Mi az hogy hajtja? A fekete lyuk egy NYELŐ (lásd matematika, fizika) nincs szüksége "hajtásra"
A fekete lyuk egy speciális tulajdonságokkal rendelkező objektum, aminek a belső szerkezetéről meglehetősen keveset tudunk. De a világfelfogásunk alapján minden változik, tehát egyszer az a konkrét fekete lyuk is más lesz, például egy ködfelhő. Az időtartamokat illetően gondolja arra, a szikla sem örök. De vannak 4-5 milliárd éves sziklák is.
Az extra kérdéshez. A sütidet megkapod, ha megérted a kérdésben szereplő fogalmakat. Az információ egy absztrakt fogalom. A hordozója sok minden lehet. Mágneses tér, elektromos tér, sugárzás, vagy egy darab teleírt papírlap, netán egy fájl egy adathordozón. Az információ kizárólag az ember vonatkozásában értelmes, az embernek van tudata, ő használja fel. Az üveg számára nincs információ, mindössze például napsugárzás, ami az ember számára viszont hordozhat (sőt, hordoz is) információt. Persze nem minden ember számára, csak, aki megérti.
A fekete lyukak párolognak (Hawking-sugárzás, nézz utána).
A világűr jelenlegi hőmérsékletén egy normál vagy egy nagy méretű fekete lyuk sokkal kevesebbet párolog, mint amennyi anyagot elnyel, tehát hízni fog.
Azonban a világűr hűl, és majd lesz olyan idő, amikor előbb a kisebb, majd a nagyobb lyukak is elpárolognak.
Bizonyos nagyság alatt a lyuk nem stabil, felbomlik.
Tehát igen: van vége az életüknek.
Azt én sem értem, hogy minek kéne hajtania őket. Túl sok űrfilmet néztél (tudod: ott, ha kikapcsolják az űrhajó motorját, akkor leáll, és csak áll az űrben).
Jelenleg az Univerzum hőmérséklete 2.7 Kelvin, ez alig magasabb mint az abszolút 0 fok. Sztem, ha az összes csillag elégeti fűtőanyagát fenti hőmérséklet is csökkenni fog, ekkor kezdenek "párologni" a fekete lyukak vagy kezdenek bomlani vagy olyat csinálnak amire még nem is tudunk gondolni.
A fekete lyuk fizikája ismeretlen a fizikusok számára, szingularitás, ahol az általunk ismert törvények érvényüket vesztik, a fekete lyuk szőrtelen, tömege van és forgási sebessége, ennyit tudunk jelenleg.
Hawking sugárzás és egyéb anomáliák sztem erőltettek és kicsit túl misztifikáltak, senki nem ismeri a fekete lyuk fizikáját mint azt fentebb is jeleztem, ezért szabad a gazda, mindenki azt mond amit gondol az ésszerűség határain belül.
> Az extra kérdéshez. A sütidet megkapod, ha megérted a kérdésben szereplő fogalmakat. Az információ egy absztrakt fogalom.
he?
> A hordozója sok minden lehet. Mágneses tér, elektromos tér, sugárzás, vagy egy darab teleírt papírlap, netán egy fájl egy adathordozón. Az információ kizárólag az ember vonatkozásában értelmes, az embernek van tudata, ő használja fel. Az üveg számára nincs információ, mindössze például napsugárzás, ami az ember számára viszont hordozhat (sőt, hordoz is) információt. Persze nem minden ember számára, csak, aki megérti.
A fizikában az információ alatt leginkább entrópiát értenek. Shannon is ugyanígy definiálta az információt.
Entrópiától különböző felépítés lehet Turing gépekkel: [link]
De neked azt hiszem, erre lehet szükséged: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!