Ha létrejön egy feketelyuk, akkor az SOHA TÖBBÉ nem fog megszűnni? A komplett világegyetem haláláig fogja pusztítani a körülötte lévő anyagot/energiát?
Nem. A fekete lyukak "párolognak". Minél nagyobbak, annál lassabban. De véges sok idő alatt mind elpárolog.
A nagy francokat örök! Ez a fogalom csak papíron létezik, az ember agyszüleménye.
Előbb utóbb az univerzum is "szétesik". Mivel az a MINDEN, a MINDENSÉG, így az fog legkésőbb. Milliárdévek ezrei után, de ki fog hűlni, az anyag fel fog bomlani benne.
Ezt csak azok negálják, akik az elmúlás definíciójától is gondolatban pánikolnak.
Az földi szerves élet amúgy is hatványozottan előbb fog megszűnni, szóval a kérdést minden érzelemtől mentesen tettem fel.
Csak arra voltam kíváncsi, hogy a feketelyukak fognak-e előbb felszaporodni, vagy az anyag magától bomlik-e le.
"Csak arra voltam kíváncsi, hogy a feketelyukak fognak-e előbb felszaporodni, vagy az anyag magától bomlik-e le."
Egyik sem: előbb elpárolognak a fekete lyukak, utána bomlik le a mai anyag, és lesz belőle másfajta.
Dávid Gyula, mcse.
@8: Ezt nem értem. Ha valamire egész pontosan nulla bizonyíték van, az miért valószínű? Az a helyzet, hogy bármennyire is tudjuk, hogy a standard modell nem teljes, és bárhogy próbálunk bármi kísérleti eredményt találni, ami nem konzisztens vele, és végre utat mutathatna a hova tovább kérdésre, nem tudunk. A világon minden kísérleti eredmény csak újabb és újabb alátámasztása a standard modellnek*. Ahol a proton abszolút stabil. Épp ezért minden más modell (ahol esetleg véges felezési ideje van a protonnak) egyelőre nem több, mint matematikai játék.
* = a neutrínóoszcilláció felfedezése kilóg a sorból, az okozott némi zavart az SM körül. De ennek nincs köze a proton élettartama témához.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!