Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A galaxisok közti anyag miért...

A galaxisok közti anyag miért magas hőmérsékletű?

Figyelt kérdés

[link]

...a galaxisok közti anyag vizsgálata, de még a kimutatása sem egyszerű. Ez a rendkívül kis sűrűségű gáz – pontosabban plazma – igen magas hőmérsékletű, a benne található sokszorosan ionizált elemek atomjai pedig a röntgentartományban sugároznak...

mi tartja forrón?

2017. júl. 6. 00:01
1 2 3
 21/30 Wadmalac ***** válasza:
100%

"Egyébként a WHIM-ek sok nagyságrenddel ritkábbak, mint gondolod :)"

Oké, a köbméterenkénti pár atom csak példa volt, "odakint" a csillagközi űrben tiszta, hogy nagyságrendekkel "hígabb" a gáz.

Amúgy feladom, rátok bízom azt a teljesen szabatos megfogalmazást, amit középiskolás fizikai ismeret nélkül is megért bárki.

Láthatóan a kérdező ennél feljebb van tudásban, neki ez már nem releváns.

2017. júl. 6. 13:51
 22/30 sadam87 ***** válasza:

"Akkor maradok annyiban, ott, ama ritka, mondjuk millió fokos gáz környezetében, ha kidobnék egy hőmérőt, az mutatna saccperkábé 2 K fokot, mert ott a köbméterenként kolbászoló pár atomnyi millió fokos gáznak annyi csak az összes hőtartalma, mintha az a köbméter épphogy 1-2 fokkal nulla K feletti gázzal lenne tele. "

Amellett, amit Mojjo írt a hő fogalmával kapcsolatban (és amit most látok, hogy Süttürüttü válaszában is benne van, bár ő zárójelben pontosította, hogy energiatartalomról van szó) két okból sem pontos:

1. Mint már korábban is leírtam (már az első válaszomban is), nem a környezet miatt áll be 2,7 K-ra itt egy tárgy hőmérséklete, hanem a kozmikus háttérsugárzás miatt. (Ha tudnánk csinálni olyan testet, ami se nem sugározna, se nem nyelne el sugárzást ("tökéletesen fehér test"?), akkor az nagyon-nagyon lassan a környező gáz hőmérsékletére állna be.

2."mintha az a köbméter épphogy 1-2 fokkal nulla K feletti gázzal lenne tele."

Ok, de milyen gáznak? Mekkora nyomású, milyen részecskékből épül fel? Ezek jelentősen befolyásolják, 1 m^3 gáznak mennyi az energiatartalma.

(Mellesleg ha normál légköri nyomásra végezzük a számítást, jópár nagyságrenddel kevesebbet kapnánk 1-2 K-nél.)

[link]

2017. júl. 6. 13:59
 23/30 sadam87 ***** válasza:

Hogy neked is próbáljak válaszolni kedves kérdező (ha már ennyi szöveget hánytam ide):

Az alábbi cikk alapján (ha jól értem) a gravitáció által kiváltott lökéshullámok okozzák az intergalaktikus anyag felmelegedését. De a cikk értelmezése lényegesen meghaladja a fizika tudásomat, szóval ha te tudod értelmezni, fogyaszd egészséggel.

[link]

2017. júl. 6. 14:08
 24/30 Wadmalac ***** válasza:
100%

"Ok, de milyen gáznak? Mekkora nyomású, milyen részecskékből épül fel? Ezek jelentősen befolyásolják, 1 m^3 gáznak mennyi az energiatartalma."

Ezért nem akartam elveszni az energiatartalom kifejezésben, mert az tartalmazza a nyomást is, hőmérsékletre nem releváns.

Van akkor olyan szabatos megoldás, ami közérthető?

Mert egyre inkább úgy látom, nincs.

2017. júl. 6. 14:15
 25/30 sadam87 ***** válasza:

"Ezért nem akartam elveszni az energiatartalom kifejezésben, mert az tartalmazza a nyomást is, hőmérsékletre nem releváns"

???

Te írtál a 17. válaszodban a részecskék hőtartalmáról, márpedig a hő az energia egy formája, ezért helyettesítettem én azt be, mert az itt jobban értelmezhető (erről Mojjo írt).

Mellesleg mit értesz azon, hogy "az energia tartalmazza a nyomást is". Én azért írtam be, mert nyilván, ha megtízszerezzük a gáz nyomását, akkor tízszer annyi részecske lesz adott térfogatban, ami nem mindegy az összenergiatartam (hőtartam) szempontjából.

"Van akkor olyan szabatos megoldás, ami közérthető?

Mert egyre inkább úgy látom, nincs."

Mármint mire nézve? Vagy úgy általánosságban?

2017. júl. 6. 14:45
 26/30 Mojjo ***** válasza:

Van egyszerű, szabatos megoldás. Pl:

A WHIM-ek hőmérséklete bár sok százezer, vagy millió fok is lehet, az anyaguk annyira ritka, hogy egy oda elhelyezett test akár évekig, sőt évszázadokig sem feltétlen találkozik egy kósza atommal sem, így nem is tudja átvenni a WHIM hőmérsékletét, hanem lassan kihűl.

Kb ennyi. Ha egyszerűek akarunk lenni, legyünk azok :) Nem kell hőtartalom, térfogat, akármicsoda. Ennyi elég. Szvsz.

2017. júl. 6. 15:12
 27/30 anonim ***** válasza:

Ha már ennyire kukacoskodunk:

"A hőmérsékletnek van egy definíciója..."

Nem, nincs. A hőmérséklet egy nem jól meghatározott fogalom, ezért is a mérésének módját szoktuk megadni a termodinamikai bevezetésénél és nem a nem létező definíciót.

2017. júl. 6. 16:01
 28/30 Mojjo ***** válasza:
@27: erre gondoltam, hogy le fog csapni valaki :)
2017. júl. 6. 16:16
 29/30 anonim ***** válasza:
Hú de eldurvult a vita. Talán a kérdezőnek segíthet az, hogy a csillagközi térben lévő gáz hőmérsékletét a Kircchoff görbék alapján határozzák meg, amely az abszolút fekete sugárzó test viselkedését írja le. A lényeg, hogy ez a görbe kizárólag a sugárzást kibocsájtó hőmérsékletétől függ. A csillagászok nem csináltak mást, mint megnézték a gáz sugárzási spektrumát, annak a maximuma a röntgen tartományba esik, és ebből kihozták hogy az a gáz X százezer fok hőmérsékletű. Ahogy korábban leírták, ez nagyon nem melegítene fel, mivel ez a gáz nagyon ritka, és ezzel a hőkapacitása is elenyésző egy 100 kg-os emberi testhez képest. Ilyen magas hőmérsékletnél az atomok a hőmozgás miatt ledobják magukról az elektronhéjakat, ezért tudják, hogy az csak plazma lehet. A nap koronájában is több millió fokos ez a plazma, de pont a héten hallottam egy csillagászt, hogy ennek még nincs magyarázata, még titok hogy a 4300 fokos napfelszín fölött mitől lesz több millió fok. Szerintem a megoldás éppen a nagyon nagy ritkaságban keresendő. Az atomok folyamatosan elnyelik a sugárzást, de mivel nem tudják az elnyelt energiát rövid úton ütközéssel átadni más atomoknak, ezért van idejük az egekbe gerjedni. A Nap esetében evidens mi az energiaforrás, galaktikus térben pedig még ritkább a közeg, és ott vannak a gamma-kitörések, szupernóvák nagy energiájú gamma-sugárzásai ami energiával látják el a plazmát.
2017. júl. 6. 18:19
 30/30 anonim ***** válasza:
100%
A korona tudtommal magnetohidrodinamikai hullámok által szállított energia miatt olyan forró. Az intersztelláris gáznál meg a mechanizmus, ami világításra bírja a gázt és amely fel is melegíti, az minden esetben egy csillag sugárzása. A csillagból kijön a sugárzás és ha a foton energiája nagyobb, mint a az adott atom, főként hidrogén ionizációs potenciálja, akkor ionizálja azt. Ez olyan ~92 nm-es hullámhossz alatt van. Ezután elsőrendű rekombinációnál, amikor az elektron ugyanarra az alap szinte ugrik vissza nem igazán történik semmi, mert egy új ionizálni képes fotont bocsájt ki, viszont a magasabb rendű rekombinációknál már kisebb energiájú fotonok távoznak, amik nem tudnak ionizálni. Ezek érnek el hozzánk és ebből tudunk információt szerezni a gázról. Egy forró csillag egy durván 60 pc sugarú gömböt tud ionizálni. Ha ez a gáz a csillagfejlődésből visszamaradt gáz, akkor a csillag felvillanásával kezdődik a folyamat. Ekkor az ionizációs front folyamatosan, pár száz méter per szekundumos sebességgel halad. Az ionizáció során megnő a felhő opacitása, ami miatt felmelegszik, ami miatt elkezd tágulni. Ekkor a csökkenő sűrűség miatt a sugárzás távolabb képes jutni, így alakul ki az ionizációs front. Ez azzal is jár, hogy a front előtt egy sűrűséghullám halad. Feltehetően ez nyomja össze a gázban lévő porfelhőket, így alakulnak ki a globulák. Ezek vagy három nagyságrenddel sűrűbb porfelhők, mint a többi. További információt szerezhetünk még a felhőkről a termikus és nem termikus rádiósugárzás vizsgálatával. A termikusért az ionok elektromos terében gyorsuló elektron sugárzása felelős. Ez szabad-szabad átmenet az elektronnál. A nem termikusért meg a gáz mágneses terében kialakuló relativisztikus elektronok szinkrotron sugárzása a felelős. Érdekesség, hogy az 1054-ben szupernóva robbanás után visszamaradt planetáris ködből (Rák-köd) a mai napig detektálunk nem termikus jellegű rádiósugárzást. Ez azt jelenti, hogy a központi pulzár folyamatosan pótolja a relativisztikus sebességű elektronokat, hiszen ezek csillapodási ideje jóval rövidebb, mint 1000 év. Illetve még a hidrogén 21 cm-es sugárzása ad információt a felhőkről. Ez a hidrogén két alapállapota (antiparallel és parallel spinek) közötti átmenet okozta sugárzás. Ez csak csillagközi gázból származhat, mivel csak ott van addig nyugton hagyva a hidrogén, hogy ez az átmenet megtörténhessen. Semmilyen más környezetben nem tud annyi ideig kölcsönhatás nélkül lenni, hiába van pl a légkörünkben is hidrogén. Ha megfigyeljük ennek a sugárzásnak az eloszlását a 21 cm-es vonal környékén, akkor ki tudjuk számolni ebből az oszlopsűrűségét a felhőnek.
2017. júl. 7. 06:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!