Miért nyomják annyira, hogy a vaj, meg az állati zsírok a jók? Mivel a margarin egészségesebb.
Wiki: zsírsav
"A legtöbb természetes eredetű, többszörösen telítetlen zsírsavban a kettős kötések között két egyszeres kötés található, és a kettős kötések mind cisz-konfigurációjúak. Az ettől eltérő zsírsavak (köztük a transz-zsírsavak is) többnyire mesterséges eredetűek"
wiki: tansz-zsírsavak:
"A transz-zsírsavak főként az élelmiszerek feldolgozása során keletkeznek, a feldolgozatlan nyersanyagban a legtöbb telítetlen kötés cisz elrendezésű. Egyes kérődzők (például tehén, kecske) teje és testzsírja is tartalmaz transz-zsírokat. A vaj általános transzzsírsav-tartalma például 2-4% között van.[5]
A részlegesen hidrogénezett növényi olajok különösen sok ilyen molekulát tartalmaznak. A részlegesen hidrogénezett növényi olajokat korábban a margaringyártás során használták, ugyanakkor ma már az étkezési margarinok gyártásánál a részlegesen hidrogénezett növényi olajok használata helyett visszatértek a szobahőmérsékleten is szilárd, természetes trópusi zsírok használatához."
A vaj előállítását pedig megtalálod itt:
Itt sima mechanikai úton nyerik ki a tejből a "zsírt".
"Mivel 2000Ft/kg-ja, ha belegondolsz, 1 kg vajhoz (80%), kb. 20-30 liter tej kell. 20x100 = 2000 Forint."
Azt kifelejtettem, hogy a vaj készítésnél a tejből fennmarad az író, amit ugyanúgy eladnak. 1kg vaj 22-25kg tejből készül ami max 26 liter tej, ami tavalyi felvásárlási áron 1820Ft, viszont a gyártásnál rengeteg író keletkezik amit szintén el lehet adni (kisker áron 300+Ft/liter), ha ezt kivonod az alapanyag árából akkor már bőven megvan a 2000Forintos vaj ár.
Kedves John_McClane, köszönöm, hogy megnézted a Wikipedián, én is így szoktam informálódni többnyire, kivétel vasárnap, mert ilyenkor élek társasági életet.
És ha megnézem magamnak, akkor már nincs mit kérdeznem.
Köszönöm a választ, mindenesetre.
Nézd, én már nagyon öreg vagyok, és mindig is vajat ettem.
Amikor a világháborúban nem volt elég vaj, és a katonák kenyerét már nem volt mivel megkenni, na akkor találták ki (kényszerből) hogy lehet a vajnál jóval olcsóbb, értéktelen olajokból kenyérre kenhető állagú vajszerű valamit csinálni. Na ez volt a margarin. Mindenki tudta, hogy miért, és hogyan született, és miért csinálják. Aztán a koleszterin mizériával még egészségesnek is ki lett kiáltva. Akkor már kacagtam...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!