Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy teljes gráfban (például...

Egy teljes gráfban (például K5) mennyi a független csúcsok maximális száma?

Figyelt kérdés
Előadó szerint ilyenkor azon csúcsokat kell összeszámolni, melyek között nem megy él. Ez alapján a teljes gráfokra ez a paraméter 0, hiszen minden csúcs között megy él. A Katona-Recski-Szabó féle tankönyv viszont nem ír róla semmit, de valami belső hang azt diktálja, hogy teljes gráfokra nem lehet ez a szám nulla, hanem egy párosítás után kell leolvasni. Bár K5-re nem tudtam megcsinálni, K4-re ez a szám 2. Ebben sem vagyok azonban teljesen biztos.
2010. máj. 16. 08:29
 1/7 anonim ***** válasza:

Nem értem a kérdésed... Mi az a K4 és K5?

A független csúcsok alatt az izolált pontokat érted?

Nálunk más nyelven tanítják az ilyesmit, bár az is magyarul van, de nem így... :D

2010. máj. 16. 13:21
 2/7 A kérdező kommentje:

K4 olyan 4 db csúcsból álló gráf, amelynek minden csúcsából 1 él vezet bármely másik csúcsba (vagy minden csúcs fokszáma 3 és nincsen többszörös él, se hurokél, stb.). Mondjuk mintha egy négyzetünk 4 csúcsa lenne a gráf 4 pontja és oldalélek és az átlók és meg lennének húzva.

A K5 is ilyen, csak 5 csúcsból álló gráf, minden csúcsból 1 élen át lehet eljutni bármely más csúcsba, tehát minden csúcs fokszáma 4.

Lehet, hogy máshol C4-nek és C5-nek nevezik, nálunk mindig így volt jelölve.

Független csúcs: a Gallai, a Kőnig, a Tutte és a hasonló tételekben leírtak szerint értendő. Bár a probléma forrása pont az, hogy a tételekben szereplő alfával jelölt gráfparaméter értelmezésével van gond (na meg azzal, hogy pontosan mit is mond a Kőnig-tétel).

Nem tudom, hogy ezzel tisztába raktam-e mi is a kérdésem, mert az egyik jó barátnőm, aki nálunk nagy ász azt mondta, hogy neki kínai amit az órákon írunk (nekem meg az, amit ő mond).

Nem vádolom, nem kritizálom, de az oktató is kissé halandzsa. Kimondja a tételt 2 percben, vagyis felírja jelekkel a táblára minden magyarázat nélkül, bizonyítja a táblára felírt képletet 50 percben, készít egy színes ábrát 20 percben, össze-vissza rajzolgatja a színes vonalakat. Az óra utolsó 2-3 percében meg mutat egy példát, de nem értjük hogyan tartozik a tételhez. Azt mondja majd a gyakorlaton, de a gyakorlaton meg röpZH-t írunk, majd javítunk, utána leellenőrizzük a beadandót és veszünk 1 darab feladatot a kiírt 12-14-ből. Persze onnan is a bizonyításosat, véletlenül sem olyat, ami példa lenne a tételekre. Tehát a kérdésem átfogalmazására csak a fenti pár sorban írtak szerint vagyok képesített :-)

2010. máj. 16. 17:29
 3/7 anonim ***** válasza:

Egyre érdekesebbek a tanítási módszerek... Wikipédián ezt leltem róla: [link]

"A független csúcsok maximális száma (más néven függetlenségi szám; jelölése α(G)) a G gráf legnagyobb független halmazának elemszáma."

és "Egy független halmaz olyan csúcsok halmaza, melyek közül semelyik kettő sem szomszédos."

Vagyis ha jól értem, akkor ez mindegyik teljes gráfnak 1 kellene legyen. (Bár nem tudom, hogy a független halmaz lehet-e 1 tagú...)

Bár nagyon érdekes a független csúcsok maximális száma dolog, de semmi gyakorlati értelmét nem látom... bár lehet bennem van a hiba... :D

Első voltam...

2010. máj. 16. 17:44
 4/7 A kérdező kommentje:

Elvileg egy halmaz lehet 1 tagú, ezzel nincsen semmi gond.

Ha 1, akkor miért 1?

lehet-e 1 tagú...)

Hát, hogy nincs gyakorlati értelme... mondjam meg a vizsgáztatónak? :-)

Azt hiszem nem növelném az esélyeim :-)

Így is több, mint valószínű, hogy el fogom neki mondani, hogy érthetetlen volt a kurzusa, aztán még egy ilyen megjegyzéssel fűszerezve már nem is kell aggódnom, hogy hányast ad :-)

2010. máj. 16. 18:56
 5/7 A kérdező kommentje:

Amúgy köszi a választ, már csak az indoklást kellene felfognom. Tehát az előbbi gépelési hibámért elnézést kérve, kérhetném, hogy valahogy értesd meg velem, hogy miért 1?

Köszi :-)

2010. máj. 16. 18:58
 6/7 anonim ***** válasza:

A wikipedián talált meghatározásból indultam ki:

"Egy független halmaz olyan csúcsok halmaza, melyek közül semelyik kettő sem szomszédos."

Egy teljes gráfban minden csúcs szomszédos mindegyikkel, így akármelyik két csúcsot nézném, biztosan szomszédosak lennének...

Ebből már tudni lehet, hogy ha kettőnél több csúcsot veszek, azokból is legalább 2 szomszédos, így az sem jó megoldás...

Ha viszont egyetlen egyet veszek, akkor az a halmazban lévő egy ponttal sem lehet szomszédos, mivel egyedül van szegény, és a gráfban nincs hurok, vagyis önmagával sem szomszédos...

Így viszont, csak egy elemű független halmazokat tudok felírni a gráfból. (0 eleműt is fel tudnák, de az eléggé értelmetlen lenne...)

Így a másik meghatározást nézve:

"A független csúcsok maximális száma (más néven függetlenségi szám; jelölése α(G)) a G gráf legnagyobb független halmazának elemszáma."

Mivel csak 1 elemű független halmazokat tudtam felírni, a független csúcsok maximális száma is 1.

De ez csak akkor igaz, ha a meghatározások, amiket találtam is igazak...

2010. máj. 17. 15:06
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm, ez így teljesen érthető a számomra.

Köszönöm! :-)

2010. máj. 17. 15:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!