Ÿ A Fiat Punto 6 Speed gépkocsi motorjában a dugattyú két szélső helyzete közti távolság (a lökethossz) 72 mm. A motor maximális fordulatszáma 5500 min-1. mekkora ilyenkor a dugattyú frekvenciája és amplitúdója?
Amplitúdó: 72 mm
Frekvencia: 91,6 Hz
dellfil
köszi szépen!
A frekvenciát hogy számoltad ki?
Mert ugye az amplitúdó a két szélső érték közti különbség.
A frenvencia pedig az időegység (Hz-ben megadva 1 másodperc) alatti teljes periódusok száma. A fordulatszám percenként van megadva, vagyis másodpercenként 5500/60 mp = 91,6 lesz 1 másodperc alatt.
köszi!
És azt elküldenéd nekem, hogy:
Mekkora a dugattyú átlagsebessége a két szélső helyzet közti félperiódusban?
(u.e feladathoz tartozik)
Kedves dellfil, 13:04-nak igaza van, nem lehet, hogy az amplitúdó mégiscsak 36 mm ?
(12:54 voltam)
Igen, igaz. Az egyensúlyi állapottól való legnagyobb eltérés az amplitúdó. Vagyis itt a teljes lökethossz fele. Bocs benéztem. :)
dellfil
Az átlagsebessége a dugattyúnak 13,19 méter/sec lesz.
Mert a dugó a középpontól négyszer teszi meg a 36 milliméteres utat egy főtengely körülfordulás alatt, vagyis 144 millimétert tesz meg. Azaz kétszer teszi meg a teljes lökethosszt. (Félfordulat: alsó holtpont - felső holtpont = 72mm)
Mert 144 millimétert, - azaz 0,144 métert - 1/91,6 sec (ez 0,010917 sec) alatt tesz meg. 1 másodperc alatt 0,144/0,010917=13,190436 métert. Azaz kerekítve 13,19 méter/sec a dugó átlagsebessége.
dellfil
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!