Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A röntgensugarak áthatolnak a...

A röntgensugarak áthatolnak a fémtágyakon?

Figyelt kérdés
Konkrétan az a problémám, hogy analóg filmes fényképezőgépet szeretnék repülőn szállítani, feladós bőröndben. A filmek érzékenyek a röntgensugarakra, ha egy fém dobozba rakom őket, akkor az megvédi? Illetve, fog látszani a röntgenképen, hogy mi van a dobozban?

2017. máj. 8. 21:25
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Ne tedd a felados borondbe. A fem doboz valamennyire vedi oket, foleg ha mondjuk olombol van (az aluminium sz*rt nem er...), csak epp pont az atlathatatlan dobozod miatt fogjak szetkapni a borondodet. A kezipoggyaszt atvilagito rontgen sokkal gyengebb, es a filmnek sem art.
2017. máj. 8. 22:11
 2/5 anonim ***** válasza:

igen, a rötngen sugarak áthatolna a fém tárgyakon (különböző mértékben, mint másokon, ezért látszik a röntgen felvételen, hogy milyen fém tárgyak vannak a bőröndödben). az ólomon nem hatolnak át (bizonyos vastagságnál), viszont akkor meg azért vizsgálják át a csomagodat, hogy mi van a dobozban, mert gyanús egy ólom doboz. ráadásul baromi nehéz is.

most nem találtam erre vonatkozó információt a bud.hu oldalon (pedig kéne lennie), de amíg még általános volt a filmes fotózás és nem számított kuriózumnak, addig létezett erre bejáratott protokoll (ami biztos vagyok benne, hogy a mai napig létezik), hogy egy külön átlátszó zacskóban (mint amilyenben a folyadékokat kell bemutatni) odaviszed a filmeket kigyűjtve (nyilván a fényképezőgépbe se legyen befűzve) és megmondod, hogy ezek fény és röntgen érzékeny filmek, ne világítsák át őket, hanem kézzel nézzék át. valószínűleg ilyenkor megszagoltatják a bomba kereső kutyákkal, ma már léteznek erre vegyszeres/elektronikus eljárások, hogy mintát vegyenek róla felnyitás és átvilágítás nélkül.

érdemes ennek utána nézned a célország repterével kapcsolatban is és minimum angolul, de lehetőleg a másik ország helyi nyelvén is felírnod a kérést egy papírra és jól láthatóan betenni a filmek mellé, hogy mindenképpen megértsék. a kulcsszavak sensitive film no x-ray hant check

egy gyors kereséssel találtam egy csomó írást erről angolul, amik azt írják, amit első is írt: a kézipoggyászt gyengébb sugárral világítják át, úgyhogy semmi esetre se a feladósba tedd a filmeket. a Kodak szerint 1-2 átvilágítás nem okoz még komoly károsodást a legtöbb esetben, de ha úgy utazol, hogy 5-nél többször világítják át az elő nem hívott filmed, az nem használ neki. továbbá logikusan is kitalálható, hogy minél nagyobb a film érzékenysége, annál jobban árt neki a röntgen is. állítólag Amerikában 400-as és kisebb érzékenységű filmeket átvilágítják, mondván nem árt neki a röntgen, ezért van aki betesz egy pár 800-as érzékenységű tekercset is, hogy erre hivatkozhasson, hogy miért ne világítsák át a többit sem és állítólag, ha ezt kedvesen kéred, akkor nem szokott gond lenni. persze hogy mennyire működnek együtt az nagyban függ a terheltségüktől, pillanatnyi kedvüktől, mennyire van jó napjuk, stb. mindenképpen légy nagyon kedves és udvarias, ne harciasan követelőzve add elő, mert úgyis az lesz, amit ők akarnak. a kérem, köszönöm, szeretném, legyen szíves segíteni nagyon fontos kulcsszavak a személyközi kommunikációban, különösen ilyen helyzetekben nagyon fontos alkalmazni őket...

2017. máj. 13. 08:45
 3/5 anonim ***** válasza:

ezeket a linkeket érdemes átnézned, elég sokan elég sok féle tapaszalatot megosztanak - és persze Google a barátod:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2017. máj. 13. 08:56
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm :)
2017. máj. 15. 13:22
 5/5 anonim ***** válasza:
Jogos a kérdés, hiszen velem előfordult hogy durván "fényt" kaptak a negatívjaim sarkai a poggyászban a görög utam során pedig még alufóliával is gondosan becsomagoltam és kiürült májkrémes konzervdobozba is betettem. Láttam hogy egy tapasztalatabb kiránduló külön átadta a kapu kezelőjének a saját filmjeit de akkor nekem már késő volt mert már úton volt a repülő poggyászkocsija a filmjeimmel. Tehát nyugodtan add át a röntgen kapunál, nem szagoltatják kutyákkal, nagyon segítőkészek vele.
2017. nov. 15. 02:33

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!