Valaki le tudná írni, hogy a zöld tea miből áll (kémiai összetétel miligrammokban. Pl. : 100gramm/1000mg ez. )?
Koffein
A zöld teában jóval kevesebb mennyiségű koffein van, mint a fekete teában vagy a kávéban, ráadásul sokkal lassabban is szívódik fel szervezetünkben, s így hosszabb ideig és egyenletesebben fejti ki hatásait. Ennek köszönhetően nem okozhat fokozott szívdobogásérzést, idegességet vagy hirtelen levertséget sem.
A koffein hatásaihoz hasonló tulajdonságú teofillin és teobromin is jelen vannak a zöld teában. A teofillin a leggyengébb izgató hatással rendelkezik ezek közül, de a legerőteljesebb vízhajtó képességei vannak.
Polifenolos vegyületek
A zöld teában található egyik legértékesebb összetevők, az erős antioxidáns képességeikről híres polifenolok. Ezek a vegyületek rengeteg jótékony hatással rendelkeznek, mivel képesek felvenni a harcot a sejteket romboló szabadgyökökkel. Ezáltal pedig számos betegséget megelőzhetnek, hiszen a legtöbb kór a káros oxidatív folyamatok eredményeként alakul ki szervezetünkben.
Így többek között segíthetnek a megfelelő tartományban tartani a vércukor szintjét, védik a hasnyálmirigyet, őrzik a szív-és érrendszer egészségét.
Fluorid
A zöld teában természetes formában található meg a fluor, mely hatékonyan segít megóvni fogaink egészségét, és hozzájárul a fogszuvasodás megelőzéséhez. Ez a természetes fluor nem ugyanaz, mint, amit például a fogkrémekbe tesznek, s viták középpontjában áll esetleges káros hatásai miatt.
Katekinek
A zöld teában 405_zold-tea-level féle katekin vegyület található, melyek közül a számunkra legnagyobb jelentőséggel bíró az EGCg, vagyis az epigallokatekin-3-gallát. (EpiGalloCatechin-3-gallate)
Egy 2007-ben elvégzett amerikai kutatás megállapította, hogy a több száz megvizsgált élelmiszer közül a zöld teában a legmagasabb az EGCg szintje. Arra is fény derült, hogy ennek a vegyületnek rendkívül erőteljes antioxidáns hatásai vannak, hiszen a C-vitaminnál 100-szor, míg az E-vitaminnál 25-ször eredményesebben képes semlegesíteni a káros szabadgyököket.
A katekinek egyébként valójában polifenolok, vagyis erős antioxidánsok, melyek emiatt sok területen képesek védeni egészségünket. Így például támogatják a húgyhólyag működését, segítenek fenntartani a szív-és érrendszer megfelelő állapotát, védelmet biztosítanak számos daganatos megbetegedés ellen, mint ahogyan óvják szemeink egészségét is, így például a zöldhályog kialakulását is megelőzhetik.
De a katekinek az olyan súlyosabb betegségek megelőzésében is szerepet játszhatnak, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór.
Vitaminok
A zöld tea kitűnő tápanyagforrás, s különösen nagy mennyiségű C-, D-, E-, K-és B2-vitamint tartalmaz. Ennek köszönhetően rendkívül jó immunerősítő, energetizáló, minek következtében jelentősen megnövekedhet állóképességünk és teherbírásunk.
Ásványi anyagok
A zöld teában a vitaminokon és antioxidánsokon kívül jelentős mennyiségű ásványi anyag is található. Így többek között jelen van benne a vas, a magnézium, a nátrium, a kálium, a mangán, de tartalmaz rezet, cinket és alumíniumot is. Ezek mindegyikére szüksége van szervezetünknek az egészséges és kiegyensúlyozott működéshez.
Aromás anyagok, illóolajok
Ezeknek a kellemes vegyületeknek köszönhető a zöld tea egyedülálló, különleges íze és illata, melytől annyira csodálatos élménnyé válik fogyasztása.
Próbálja ki Ön is a Vietnami Zöld Teát, élvezze különleges aromáját és számtalan egészségvédő hatását!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!