Korlátlan energia esetén mennyi idő felgyorsulni közel fénysebességre 1g gyorsulás mellett?
Ha nem veszem figyelembe a relativitás elméletet, akkor úgy 374,222 nap jön ki.
Mennyi lenne egy realisztikusabb eredmény a relativitás elméletet figyelembe véve? (külső és belső megfigyelő számára)
Ha 1g-vel gyorsulsz (és a feladatból ez derül ki), akkor másodpercenként 10m/s -cel nő a sebességed. Ez TUTI. Ha idődiletálsz, ha hosszúságkontraktálsz, ha alszol közben.
Ez így van. PONT.
Tehát az idő t=v/g=374.222 nap, pont úgy, mint normálisan.
DISZKUSSZIÓ: Ahhoz, hogy folyton növekvő tömeggel (tömeg nő a sebességgel) ezt a gyorsulást biztosítani tudjuk, egyre nagyobb erő kell. És ahhoz hogy fénysebességet elérjük, a végén már végtelen erő kellene. Ezért NEM LEHET elérni a fénysebességet gyakorlatilag. Ám ha feltesszük hogy igenis tudunk végtelenül nagy erővel hatni a testre akkor 374.2 nap után fénysebességgel fog menni.
Sok sikert és kitartást mindenkinek ;)
@14
Szimmetria miatt nyilván nem, mert abból abszolút sebességre lehetne következtetni, az meg ütközik a rel. elmélettel.
Én a külső megfigyelőhöz képestre gondoltam. Tehát ha te küldőként gyorsítod őt.
MErt ugye magadat nem igazán tudod tolni, ha mégis, akk küldj nekem egy emailt és együtt szabadalmaztaatjuk, jó?
;)
@15: nade, ha külső megfigyelőhöz képest lép fel ez az effektus (egyébként igen, így van), akkor a belső megfigyelő szerinti folyamatos 1g-s gyorsításnak és c elérésének hogyan akadálya? :)
(Amúgy pl a lábam egész jól tud gyorsítani engem, szabadalom nélkül is. Az űrhajóban meg az űrhajó gyorsítja az utasokat, saját magával együtt.)
Jó , helyesbítek : közel fénysebesség.
De nem ez volt a lényeg, hanem hogy mi legyen a vonatkoztatási rendszer.
Egyébként 2011-es Fizikai Nobel díjat a gyorsulva táguló Univerzum felfedezésért adták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!