Az energiaMEGMARADÁS törvényével mi is a helyzet a feketelyukaknál!?
Einstein magabiztosan vezette be a köztudatba az energiamegmaradás törvényét : "Energia nem keletkezik és nem vész el, csak átalakul"
Az, hogy nem keletkezik, az rendben, elvégre különben túl könnyű is lenne az élet, nemde?!
Viszont a megmaradással mi a helyzet a feketelyukaknál, ahol az anyag eltűnik, elveszik, nagy büdös semmivé lesz??
Naaaa.... ez azért merész kijelentés volt.
Úgy egy száz évvel ezelőtt ilyesmiért Planck bácsitól egy jó kiadós tarkónverés járt volna, szvsz.
Az azért jól ki van számolva.
Amúgy a világegyetem túl szép lenne, ha nem lenne kvantált. ;) Márcsak ezért is nagyobb rá a valószínűség.
Ebben az életben mindannyian megtanuljuk : ami az életet nehezíti, na az létezik és természeti törvénybe van vésve. Ami könnyítené, az csak képzelet marad, s előbb-utóbb ellenbizonyítást nyer.
@11: nem mondtam, hogy ne lenne jól kiszámolva. Természetesen jól van. De te azt állítottad, hogy a Planck állandók olyan diszkrét egységek, ami alá nem lehet menni. A Planck hőmérséklet a maga írtó magas értékével jól mutatja, hogy ez nem igaz.
Az, hogy a világegyetem kvantált-e, vagy sem, nem tudjuk. Az általános relativitáselmélet folytonosnak írja le. Az áltrelen túlmutató legnépszerűbb (bár egyelőre bizonyítatlan) modellünk, a húrelmélet szerint szintén nem kvantált, hanem folytonos. Egy jóval kevésbé népszerű modell, a hurok-kvantumgravitáció szerint kvantált. Ez is egy alátámasztatlan modell. Szóval egyelőre nem jelenthetjük ki, hogy kvantált, sőt a fogadóirodák alighanem arra látnának jóval nagyobb esélyt, hogy nem az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!