Felmerült bennem még a nyáron egy érdekes kérdés, de azóta csak most jutott újra eszembe, mi a helyzet a zsírokkal a szervezetben?
Figyelt kérdés
Egy meleg nyári napon, olyan 38 fok lehetett aznap, vettem a teszkoban egy bödön disznó zsírt és oliva olajat, kint felejtettem a konyhában az asztalon 1 napra, másnap mikor eszembe jutott, hogy tán hűtőbe kéne rakni, a disznózsír nem mondanám, hogy szilárd volt, de erősen sűrű, kanállal alig keverhető állagú, az oliva olaj meg persze folyékony ..
Szóval ez a kérdésem, hogy az elfogyasztott disznózsír a szervezeten bellül is összeállhat így, pl ezért rakódik le az érfalakon meg ilyenek?
2016. dec. 12. 10:44
1/5 anonim válasza:
Egyes összetevők összeállhatnak, de nem a hőmérséklet miatt. 37 fokon nem lesz szilárd a zsír sem.
2/5 hollófernyiges válasza:
Nem, a bélben már az epesavak teljesen szétválasztják a zsírmolekulákat, a felszívódás után meg nem magukban sétálnak a vérben, hanem fehérjék szállítják. A vér meg egyébként mindig 37 fokos, függetlenül a külső hőmérséklettől (most figyelmen kívül hagyva a mínusz húsz fokba kitett ujjvégedet).
3/5 A kérdező kommentje:
Ok, de ezek a zsírsavak pl a zsírsejtekben nem lesznek ugyan olyan sűrűek mint a bödönben voltak?
2016. dec. 12. 12:37
4/5 hollófernyiges válasza:
A zsírsejtben letárolva dehogynem. Gyakorlatilag a nyers szalonna az a teljes zsírszövet, úgy ahogy a disznóban/emberben benne van.
5/5 Wadmalac válasza:
Persze azért szilárdak, mert a szírsejtek szövete tartja őket. Amúgy azok zsírtartalma bizony folyékony.
Kábé olyan dolog ez, mint a narancs rostjaiban a narancslé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!