Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Vki el tudná nekem magyarázni...

Vki el tudná nekem magyarázni fizikából az Fg=G×m1×m2/r^2 képlet levezetését. Mert meg tanultuk órán a képletet de nem értem hogy miért ezt a képletet használják a gravitációs erő használatakor?

Figyelt kérdés
Fizika

2017. ápr. 2. 00:41
1 2
 11/16 dq ***** válasza:
2017. jún. 27. 15:39
 12/16 Tom Benko ***** válasza:
2017. jún. 28. 09:40
 13/16 anonim ***** válasza:

#8-hoz.

Igen. Robbantanak. Ilyen a világ. Vannak buták és okosak. Ilyen a világ. Vannak, akik megértenek dolgokat, és vannak, akik nem. Ilyen a világ. Mindig ilyen a világ. Mindig ilyen a válasz ott, ahol ezt nem értik. Ez ugyanis olyan válasz, amellyel el lehet hárítani a megértést.

A gravitáció természetesen nem azért olyan, mert Kepler felírt valamit (micsoda nagyszerű közhely), hanem Kepler azért azt írta fel, mert megértette hogyan működik. Tisztában vagyok ennek bonyolultságával, nem is reméltem, hogy három sorból megérthető, de talán ad támpontot, irányt a keresés folytatására. Nem adott.

Pontosítok a #2 válaszhoz. Te nem tudsz rá magyarázatot, a tudományos világ pedig tud rá, csak esetleg te nem érted, miért a 2 hatvány szerint változik a gravitációs (és sok más) erő. Nemcsak a tudósok tudnak, az első válaszoló is. Ilyen szemléletes magyarázatot az tud adni, aki alaposan végiggondolta, megértette. Kepler ettől annyival tett többet, hogy le is vezette. Az első válaszoló megsejtette, végiggondolta, és kijött neki egyeredmény. Kepler ugyanazt tette, csak általánosított, mert ő ezzel foglakozott. Ő egy törvényben írta le a jelenséget.

A relativitás elméletét pedig nem kell hozzátenni, mert az másra vonatkozik. Általánosabb, aminek speciális esete a Newton törvény.

És kérdező, ha a második hatvány szerinti változás más lenne, az azt jelentené, hogy sérül egy csomó más törvény, többek között az energiamegmaradásé (nem is beszélve a relativitáselméletről). Arról van szó, hogy már a középkor végén a tudósok azt mutatták meg, hogy egyfelől az eslő válaszoló szerinti gondolatmenet a jó, másfelől más gondolatmenet nem lehet jó, mert bármilyen mást veszünk, akad valami törvény, ami sérülne. Pedig az jó. Ha viszont a 2-re vonatkozó gondolatmenetet elfogadjuk, semmi sem sérül, ráadásul új, hasznos gondolatmenetek lehetségesek, amiknek új törvény a vége, azaz jobban megismertük a világot.

2017. jún. 28. 12:33
 14/16 dq ***** válasza:

> És kérdező, ha a második hatvány szerinti változás más lenne, az azt jelentené, hogy sérül egy csomó más törvény, többek között az energiamegmaradásé

Nem tudok arról, hogy sértené az energiamegmaradás törvényét egy nem négyzetes erő.

(btw a grav erő kis távolságok esetén nem csak nem négyzetes, de, egyenesen konstans; mégsem sért semmilyen törvényt)

2017. jún. 28. 13:05
 15/16 anonim ***** válasza:

Sziasztok! Elso valaszolo vagyok.

Ha jol tudom a megmaradasi torvenyek az alapveto szimmetriakbol adodnak. Pl az energiamegmaradas az ido szimmetriabol.

Egyebkent en azt mondom, hogy ha tenyleg erdekel akkor tanuld meg a matekot IGAZABOL. Ne alkalmazni tudd, mint megannyi diak az egyetemen, hanem tenyleg ertsd. Ha nem matematikusnak mesz akkor ez kifejezetten nehez, mert sajnos sokszor csak egy tetel alkalmazasahoz szukseges dolgokat mondjak el mernoki karokon, az egesz filozofiat es levezeteseket nem. Te, mint mezei repa csak nagy erok aran tudod majd sajat magadnak levezetni a dolgokat illetve belatni, mert ezek olyan matematikai eszkozok, amelyekhez nem csupan esz, hanem rengeteg intuicio kellett, hogy egyaltelan belassak. Pl a fourier sor merhetetlenul egyszeru, de rettenetesen intuitiv es koltoi levezetese. Rengeteg munka, de megeri.Kulon utanatanulni a matek hatternek irodalombol sajnos idohiany miatt nem lehetseges, vagy nagyon necces.

Mindezek utan johet a Landau minimum.

Ott a 0 arol rendkivul elegans alapfeltevesekbol minden magasabb tetelt levezet. :) 10kotet van azthiszem.

2017. nov. 13. 23:41
 16/16 dq ***** válasza:

[link]

Itt bemutatja az Einstein-egyenletek használatát speciális körülmények között, többek közt a newtoni határesetet is megmutatja. (kedvenc matematikusom írta, középiskolásoknak talán)

Szavakkal a levezetés annyi, hogy: az Einstein-egyenletek szerint a tér (vagy a teret kitöltő álló tesztrészecskék térfogata) a bolygó belsejében folyamatosan megy össze, viszont a bolygón kívül a tér megtartja a térfogatát.

Ebből gyakorlatilag azonnal, számítás nélkül adódik, hogy a bolygón kívül ez négyzetes erő (legalábbis a bolygón h magasságban elejtett testek 1/h^2 -tel arányosan kezdenek el gyorsulni... A már eleve mozgó tárgyakra ebből nem látszik.. (Azaz nem látom.) Álló tárgyakra meg a virtuális munka elve adja)

2017. nov. 14. 08:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!