Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az istálló trágya az ammonium...

Az istálló trágya az ammonium nitrát miatt kell a növényeknek, akkor gyakorlatilag akármilyen magas fehérjetartalmú dolog jó trágya alap lehet?

Figyelt kérdés

2017. márc. 13. 20:08
 1/8 anonim ***** válasza:
78%
Nem, ha kilöksz egy kiló húst az almafának, az nem fogja megenni.
2017. márc. 13. 20:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
De nyílván jó komposzt alapanyag...
2017. márc. 13. 20:45
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
A növények a nitrátot tudják felvenni, ezt ha felvették átalakítják nitritté, ammóniává, glutamáttá és onnan aminosavvá. Ehhez a nitrogénkötő baciknak át kell alakítani a nitrogént a számukra felvehető formává
2017. márc. 13. 20:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
Ezt én értem, de a kérdésem még mindig az, hogy ezek szerint, mivel a fehérje bomlásterméke az ammónium nitrát, így minden magas fehérjetartalmú dolog jó alapot képez trágyának?
2017. márc. 13. 23:20
 5/8 Walter_Dornberger ***** válasza:
100%

Nem, kedves kérdező!

Fehérje bomlástermékéből nem lesz nitrát.

Csak annyira jó trágya alapanyagnak mint a levegő nitrogénje, és ilyen értelemben tényleg lehet beszélni "trágyázásról":


A talajban lévő cianobaktériumok (amonifikáció lépése) először a levegő nitrogénjéből amóniát csinálnak, itt csatlakozna a körforgásba a talajba ásott husi rothadásából felszabaduló amónia is: a talajnedvességbe oldódva ezt a nitrifikáló bacik zabálják.

A pillangós virágú növények gyökerein élő nitrifikáló baktériumok képesek a nitrogént, amóniát nitráttá alakítani és az így résztvesz a nitrogén körforgásban.


Igy látható, hogy a husi elásása csak az amonifikáció lépését hagyná ki, a nitrifikáció lépése lenne a sebességmeghatározó lépés.


Egyébként az istálótrágya nem amonium nitrát formában tartalmazza a nitrátot, hanem annak kálium és nátrium sója formájában, az amónia gyengébb bázis, így kiszorul. ezért amóniaszagú a ganajdomb.


Rövid válaszom már az elején olvasható, ha vankérdése írjon bátran!

2017. márc. 14. 04:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:
Természetesen nem a husit akarom elásni, hanem komposztálok és szeretném a legjobb anyagokat használni a konyhakert komposztjához.
2017. márc. 14. 05:30
 7/8 EagleHUN ***** válasza:

Nos a hús, tojás stb fehérjék komposztra dobását nem szokták javasolni, mert rothadnak és ez erős szaggal meg legyekkel kukacokkal és egyéb gusztustalanságokkal jár.

A szomszédok és te sem fogsz örülni ezeknek.


Komposztálásról találni egy csomó jó leírást, videót a neten.

Pl:

[link]


[link]


Legalább olyan jó mint a trágya.

Sőt a már részben egészben "komposztálódott" trágya még a frissnél is jobb.

2017. márc. 14. 17:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
komposztálok évek óta, elbánok a szagokkal, pusztán kíváncsi vagyok, hogyan tökéletesíthetem. az ilyen fellelhető cikkeket már elolvastam... most ez érdekel nagyon, valahol olvastam, hogy a túlzott fehérje fogyasztás azért nem jó, mert a belekben sok ammónia termelődik, ezért érdekel, hogy komposztban bomlás közben is ammónia lesz e a fehérjékből... (jó tudom, hogy nem csak ammónia, és az is kevés)
2017. márc. 14. 21:00

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!