Az istálló trágya az ammonium nitrát miatt kell a növényeknek, akkor gyakorlatilag akármilyen magas fehérjetartalmú dolog jó trágya alap lehet?
Nem, kedves kérdező!
Fehérje bomlástermékéből nem lesz nitrát.
Csak annyira jó trágya alapanyagnak mint a levegő nitrogénje, és ilyen értelemben tényleg lehet beszélni "trágyázásról":
A talajban lévő cianobaktériumok (amonifikáció lépése) először a levegő nitrogénjéből amóniát csinálnak, itt csatlakozna a körforgásba a talajba ásott husi rothadásából felszabaduló amónia is: a talajnedvességbe oldódva ezt a nitrifikáló bacik zabálják.
A pillangós virágú növények gyökerein élő nitrifikáló baktériumok képesek a nitrogént, amóniát nitráttá alakítani és az így résztvesz a nitrogén körforgásban.
Igy látható, hogy a husi elásása csak az amonifikáció lépését hagyná ki, a nitrifikáció lépése lenne a sebességmeghatározó lépés.
Egyébként az istálótrágya nem amonium nitrát formában tartalmazza a nitrátot, hanem annak kálium és nátrium sója formájában, az amónia gyengébb bázis, így kiszorul. ezért amóniaszagú a ganajdomb.
Rövid válaszom már az elején olvasható, ha vankérdése írjon bátran!
Nos a hús, tojás stb fehérjék komposztra dobását nem szokták javasolni, mert rothadnak és ez erős szaggal meg legyekkel kukacokkal és egyéb gusztustalanságokkal jár.
A szomszédok és te sem fogsz örülni ezeknek.
Komposztálásról találni egy csomó jó leírást, videót a neten.
Pl:
Legalább olyan jó mint a trágya.
Sőt a már részben egészben "komposztálódott" trágya még a frissnél is jobb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!