Ammónium nitrát és sósav reakciójából mi keletkezik?
Semmi különös.
Ha az ammónium nitrátot feloldod vízben, ammónium ionok és nitrát ionok lesznek a vízben. A sósavoldatban hidrogén (hidroxónium) ionok vannak és klorid ionok. Ha a két oldatot összeöntöd, akkor mind a négyféle ion meglelhető lesz benne, csak összekeverednek. [Most a víz disszociációjából származó hidrogén és OH ionokról hallgattam, illetve elhanyagoltam.]
Haonlóan nincs reakció, ha a szilárd ammónium nitrátot oldasz fel sósavoldatban.
[A sósav és a salétromsav (innen van a nitrát) is erős sav, és mind a kettő szeret teljesen disszociálni, ha van elég oldószer - ha valami cserebomlás szerű reakciót vártál volna...]
Utánaolvastam, kérdeztem bővebben.
HN4NO3+HCL -> NH4CL+HNO3
Éppen erről beszél az első válaszoló - helyesen -, hogy ebben az oldatban nincs ilyen, hogy NH4Cl, vagy HNO3. Oldatban csak ionok vannak [NH4+; H+; Cl-; NO3-] és nincs például salétromsav molekula a rendszerben!
Ez a reakció egyenlet, amit felírtál - nem megy!
Itt akkor lenne változás, ha az ammónium-nitrát oldatot nem savanyítanád , hanem meglúgosítanád erős lúggal, mert akkor egy
NH4+ + OH- <=> NH3 + H2O egyensúlyi reakció indulna, és az oldatból az ammónia el tudna távozni. Ebben az esetben valóban megvalósul, hogy az oldatban szereplő ionból molekula képződik.
Többszöri átolvasás után megértette, köszönöm.
Csak elég zavaró, hogy mindenfele hülyeségeket írnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!