Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ammónium-nitrát? (Lent)

Ammónium-nitrát? (Lent)

Figyelt kérdés

Mit kell néznem műtrágyán, hogy minél tisztább ammónium-nitrátot legyen? Hány százalékos nitrogén tartalom a jó?

És igen arra kell.

2016. jún. 1. 16:04
 1/7 spectator ***** válasza:
"És igen, arra kell". Robbanóanyagot akarsz csinálni? Ez rázós! Száraz legyen, és kis mennyiség, mert csúnyán "beindulhat".
2016. jún. 2. 18:27
 2/7 A kérdező kommentje:
Ezt rosszul tudod :/... Pont azért akarok ammónium-nitrát-gázolaj(vagy növényi olaj)-aluminium keverékből csinálni robbanóanyagot mert ez nagyon stabil, és ez nem indul be csak úgy ez nem TATP, ehhez kell starttöltet is mert nyílt lánggal elég nehézkes meg gyutaccsal beíndítani. És igen kis mennyiségben csinálom nyugi, és csak is saját magam szórakoztatására. De a kérdésemre még nem kaptam választ.
2016. jún. 2. 21:09
 3/7 anonim ***** válasza:

Na én járok ki hobbiból rendszeresen robbantani már több éve.Természetesen felkészülten,átgondoltan,aktív szakirányú tanulás mellett törekedve elsősorban a lehető legnagyobb biztonságra.

Amit boltban kapsz az tiszta ammonium nitrát.Amit veszel ammonium nitrátot az vagy tiszta ammonium nitrát vagy nem az.Azt kell nézni feltüntetnek e benne valami mást.A 34%-os nitrogéntartalmu ammonium nitrát az maga tiszta ammonium nitrát.Most az egy dolog hogy az stabil de kell hozzá gyutacs és abba amit elkészítesz Nitrálási folyamat meg még az kérdéses hogy az mennyire stabil.És ha nagy mennyiségbe akarod lőni oda már booster is kell.De ha jókat akarsz robbantani csinálj egy Kálium Nitrát+Anódos Magnézium villanóport ez azért sokkal jobb mert jó fénye van se nitrálás,se gyutacsok,biztonságosan készíthető,jó fényes igazi filmes klaszikus robbantásos effektje van.Ha meg brutálissakat akarsz robbantani akkor a kálium perkloráttal még jobban jársz+hozzá benzint kötsz.Ha ammonium nitrátból szeretnél hasonlót akkor inkább ammonium nitrát+alumínium.Keversz egy szimpla ANFO-t ott igazából nem látsz semmit szerintem lapos,unalmas és élvezhetetlen.Az alumíniummal turbózott ANFO szintén sokkal jobb.Csak ezekkel a következő gondok vannak van egész piciben nem megy.Kell hozzá gyutacs,booster ,tehát másik anyagokkal kell indítani ami további problémákat vethet fel.Az ipari robbanóanyagoknál amúgy ne nagyon számíts látványos robbanásokra, nem arra tervezték őket.Inkább dolgokat lehet velük szétzúzni bármi robbanóeffekt nélkül.Erős cuccoknál pl RDX rárakod egy egy centis bádogra átvágja egy durranás de gyakorlatilag semmi látványos robbanást nem látsz,és a (robbanásmentes) rombolástól frászt is kapsz egy durranás meg a dologot szétzúzza ennyi.Sok esetben a hang is elég mély tompa a pusztítás a cél nem a látvány,nem arra tervezték hogy te egy robbanást láss.Ha jót akarsz robbantani és nagyot akkor próbáld ki inkább a villanópor+benzin kombinációt.Ezeket a villanóporokat direkt erre találták ki hogy nagyon látványosan robbanjanak (tehát te robbanást lássál) erős hang kíséretében.Alacsony pusztitó erő,látványos durva hangos éles robbanások,nincs esetleg megszaladt nitrálás,én meg még sokan mások csak ezeket használlom,.Tapasztaltabbak is akik kipróbáltak ezt azt ők is végül azt mondták ennél jobb nem kell (lásd Pyro Mastert) aki kipróbált jó pár brizáns cuccot+Bonyhádi 50 Kg-os meteorkráter,vagy nézz fel a youtubra a robbantós srácok nagyrésze flash porokkal jár nem pedig brizáns cucokkal.Megint csak próblémákat vet fel amivel inditod azt nem szakszerűen készíted el esetleg valami kiszámíthatatlan vackot készítesz.A kérdésed alapján meg nincs mögötted tapasztalat.Ami még próbléma keversz egy pirotechnikai elegyet ott inkább elszúrod akkor nem lesz olyan később kijavítod.A brizáns cuccoknál már nem ilyen egyszerű.Ha nem szakszerűen készítesz el egy ma is iparban használatos megbízható anyagot nagyon rosz dolgok sülhetnek ki belőle.Megint másik dolog ezeknél TATP meg sorolhatnám olyanok vannak az interneten ami létezik de ma már nem használják az iparban, vagy rájöttek létezik de a felhasználásig el sem jutott.Ami meg még problémákat vet fel akik házilag ezt csinálják egyszerű dolgokban is a munkafolyamatok folyamán is sok szakszerűtlen rossz lépést csinálnak olyan körökben is akik régóta csinálják.Akik meg ezt csinálják sok olyannal találkoztam akik ész nélkül mindent kikevernek.Pyrotechnikai fórumokon (nem magyar több nagy nemzetközi) ott sem nagyon felkapottak a brizáns cuccuk,a pyrotechnikai elegyek viszont annál inkább.Sőt nem is szeretik a robbantós internetes közösségek sem,sőt sok helyen zárják is az ilyen témákat túl sok vele a baj.Ezeket vedd figyelembe!

2016. jún. 14. 22:20
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszi, nagyon sokat segítettél! Villanóporhoz magnéziumot honnan szerezhetnék be? Aluminiummal próbáltam de az eléglassú villanópor lett. na és a Kálium-perklorát azt honnan szerezhetem be? Az a benzines az kifejezetten tetszett. Tudsz még hasonló inkább "látvány robbantós" recepteket, benzin lőpor is jó lehet nem? csak mert finom lőporom az van
2016. jún. 15. 15:55
 5/7 anonim ***** válasza:

Lőpor az nem olyan jó magnéziumot bojleranódként szerezhetsz be.Csinálj egy 100g os petárdát 100g villanópor hatóanyaggal ahhoz köss minimum 1,5 liter benzint egy petpalackban.Kálium Perklorátot pult allol ismerős.Régen főként Lengyelországból/külföldről hozták be mert itthon engedély nélkül hivatalossan nem adják ki,de ma már az unió végett már ez magszünt.Másik lehetőség hogy házilag megcsinállod de ehhez rengeteg tanulás kell és drága felszerelések.Ez utóbbi azoknak éri meg akik hobbi szinten űzik a dolgot és rendszeresen csinálják.Köztük is kevesen vállalják be az elkészítését mert nagyon nehéz és kényes dolog.Az interneten keress a témában Magyar nyelven fogsz találni hozzá megfelelő szakirodalmat videókkal.Előre szólok ezekhez felszerelés kell.Én neked a Kálium Nitrát/Magnézium/kén elegyet ajánlom kezdetnek a lőport meg az aluport egyelőre hanyagold.Másik lehetőség magnézium terén internetről rendelsz csak elég drága (E-bay,pyroshoppok).Láttam 1-10 mikronos magnéziumot a napokban e-bayen na az brutális.

Ezt nézd meg: https://www.youtube.com/watch?v=Z3vl6m8eGlU Na ilyesmiről beszéltem.

Itt komplett videók teljes receptekkel:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLA435E7CDE0929284

Magyar oldal a témában: [link]

2016. jún. 15. 17:14
 6/7 A kérdező kommentje:
Kösz!
2016. jún. 15. 17:41
 7/7 Bigblock572 válasza:
Vegyész technikus vagyok és a jelenlegi munkahelyemen, tonnaszámra áll a ciklo-hexan, kénsav, salétromsav... Sokat fantáziálgatok róluk. 😂Gyermekként én a gyógyszertári kálium-permanganátos lőport favorizáltam , egyszerű és pukkan.
2019. aug. 31. 19:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!