Ha az univerzum kör alakú, hogy tudnánk pontosan kiszámolni a területét?
@9:
"Csak az univerzum véges"
Korántsem biztos.
Ez a wiki szócikk neked szerintem sokmindenben segíthet, mert úgy érzem, alapvető félreértéseid vannak:
"Egy elméleti kérdés volt, hogy mi lenne HA ismernénk. Arra lettem volna kíváncsi, hogy ugyanazzal a problémával szembesülnénk-e mint egy sima kör kiszámolásánál, hogy a pí miatt sosem fogjuk megkapni a teljesen pontos méretét, csak közelíteni fogunk hozzá."
HA feltesszük hogy gömb alakú, és még a pí értékét is a lehetséges legnagyobb mértékig ismernénk, akkor sem tudnánk kiszámolni a pontos térfogatát. Hiszen tágul, vagyis minden időpillanatban növekszik a térfogata - és koránt sem biztos, hogy mindenhol azonos mértékben (vagyis inkább egy nagy térbeli paca, mintsem gömb). Szóval a pí pontos megismerhetőségének hiánya csak az egyik probléma lenne egy ilyen kérdésnél, már HA valóban a 3D-s gömbhöz hasonló formája lenne az univerzumnak.
"sima kör kiszámolásánál, hogy a pí miatt sosem fogjuk megkapni a teljesen pontos méretét"
A "sima" kör a valóságban nem létezik, csak az emberek képzeletében, ugyanis a kör egy absztrakt matematikai objektum. Ha a valóságban valami kör alakú, akkor az csak közelítőleg kör alakú, ezért a pí-t is közelítőleg vesszük 3,14-nek, vagy 3,1416-nak stb. attól függően, mekkora pontosságnak van értelme. Nyilván egy 1m hosszú botot senki nem fog femtométer pontosságig megmérni, mert nincs értelme. Ha az univerzumot 13,8 milliárd fényév sugerú gömbnek veszem, akkor a térfogata: 4/3·(13,8 milliárd)²·3,1416=7,97715072·10²⁰
Számoljunk pontosabban: 4/3·(13,8 milliárd)²·3,1415926535897932384626433832795=7,9771320659952029911043440788233·10²⁰
A második számolásban már a 3. tizedesjegynek sincs értelme, mert a 13,8 milliárd fényév is csak körülbelüli érték. Tehát a pí értékét nem kell pontosabban tudni, mint amennyire pontosan az univerzum sugarát tudjuk.
Bocsi, az előzőben köbre kellett volna emelni:
4/3·(13,8 milliárd)³·3,1416=1,10084679936·10³¹
Köszönöm a választ!
Megnyugodtam... :)
Őszintén szólva azt hittem, hogy építési telket akarsz ott vásárolni, és ahhoz kellenek az adatok... ugyanis már a holdon is sok terület foglalt! :( :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!