Lehetseges lenne a vizet vakumba tartva ezaltal felforralva futeni vele, radiatorba keringetni?
Hehe, szép is lenne.
A vákuumba nem azért forr fel a víz, mert felmelegszik, hanem azért, mert alacsony nyomáson kisebb a forráspontja.
Tudod egy anyag halmazállapota két dologtól függ, a hőmérséklettől és a nyomástól.
itt láthatod a víz fázisdiagramját (vagyis hogy adott hőmérsékleten és nyomáson milyen halmazállapotot vesz fel.)
Így van. Az 1-es által megosztott diagrammból is látható: hogy pl 1 től 0.06 ATM nyomásig is már bőven 100C alatt forr a víz, mi több 0.06 ATM és 0C alatt már folyadék halmazállapota sincs csak gőz és jég. Vagyis a jég elszublimál gőzzé kis nyomáson, hasonlóan a szárazjéghez.
És mivel ilyenkor már nincs folyadék halmazállapota forrni sem forr.
A mount everesten már olyan kicsi a nyomás hogy 60C-fokon forr a víz gőzzé. Az a gőz attól még csak 60 fokos.
Viszont a babot már soha az életben nem tudod elkészíteni akármeddig forralod alatta a vizet! Mivel a 60C nél nem megy feljebb ne mfog megfőni!
Ugyanígy kisnyomású gőzzel sem fogsz tudni fűteni, mert attól hogy gőz az még lehet hideg!
"Ugy van forrasba a viz hogy kozbe nem ad le hot?"
Nem bizony, sőt a környezetéből von el hőt.
Nem tudom, arra gondoltál-e amire én.
Vízzel töltött hőszivattyúra? Elvileg lehetséges.
Ajánlom figyelmedbe:
Azt írtam elvileg lehetséges. De gyakorlatban nem válna be.
Korlátozott körülmények között adna valami szerény eredményt.
A vákuum teljesen felesleges, csak problémát okoz.
Amúgy ilyenkor még be is fagyhat a víz. Tudod, a forráshoz elég sok hő kell, és ez ilyenkor a vízből megy el.
Egy része elforr (de az is hideg marad), a többi befagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!