Van a hőnek tömege? Egy vödör víz nehezebb lesz felforralva, ha ugyanannyi atom van benne melegen, mint hidegen?
Te a sűrűségre gondolsz. Az valóban hőmérsékletfüggő. Más hőfokon más energiaállapotban vannak a molekulák, így más téralkatot vesznek fel. Illetve mivel a hőmérséklet a részecskék mozgási sebességének felel meg (matematikailag nem teljesen, de mindegy), így egy téralkaton belül nagyobb hőmérséklet = nagyobb tágulás = kisebb sűrűség.
Bevallom nem vagyok fizikus, de az egyetlen általam ismert alkalom, amikor az iskolában tanult "tömegmegmaradás törvénye" nem igaz, az az, amikor a protonok és neutronok összeállnak atommaggá. Ilyenkor ugyanis a tömegük egy része átalakul a magot összetartó energiává, így könnyebbek atommagban mint szabadon. Ez az energiamennyiség számolható ki a híres E=mc2 képlettel.
Második!
Nem én vagyok a kérdező, de érdekel a téma. Elmagyaráznád légyszíves, hogy ez hogy működik?
Attól kerül magasabb energiaállapotba h elnyel egy fotont.
Fordítva működik mint például a fúzió vagy a (radioaktivitás)(persze a forralás nem nukleáris folyamat), ahol a nukleonok egyesülnek, az új atommag tömege kisebb lesz mint a különálló nukleonok tömege, ez a tömegkülönbség adja a foton energiáját. Hasonló folyamattal a hősugárzás fotonját elnyeli a vízmolekula, és a foton energiájának megfelelő elhanyagolható mértékben nehezebb lesz.
A tömegmegmaradás pedig minden körülmények közt igaz azzal a kiegészítéssel h a tömeg és az energia összessége állandó, persze átalakulhatnak egymásba de ez nem változtat a lényegen.
És a foton tömege hova adódik? Elektronokhoz, protonokhoz, neutronokhoz?
Illetve mitől függ hogy mondjuk elektront gerjeszt, valamiféle szóródás lesz (pl. Compton szórás) vagy az amit te írsz?
Ez jó kérdés, nem vagyok benne biztos de a magasabb hőmérsékleten gyorsabban mozognak az atomok, a tömegkülönbség pedig a nagyobb sebesség miatt van mivel minél gyorsabb valami annál nagyobb lesz a tömege, ez a relativisztikus tömegnövekedés ami csak a fénysebesség közelében válik jelentőssé, ezért lesz jelentéktelen az a tömegnövekedés amit a forralás okoz.
Persze hangsúlyozom lehet tévedés a gondolatmenetemben, régen tanultam már fizikát.
A tömeg-energia ekvivalencia alapján minden, aminek nő az energiája, nagyobb tömeget is képvisel. Egy egyszerű exoterm reakció összetevőinek kiindulási tömege is mérhetetlenül kicsivel, de nagyobb, mint a reakció (és hő keletkezés) utáni össztömeg.
A leadott vagy felvett energia tényleg befolyásolja a mérhető tömeget, de valóban mérhetetlenül kicsi mértékben.
De itt úgy bele lehet bonyolódni szakfizikai tudás nélkül a valódi tömeg, a relativisztikus tömegnövekedés kérdésébe, hogy csak na.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!