Hogyan lehet az alábbi sorozat n. tagját kiszámolni?
Képzeljük el, hogy egy fraktálszeű számsort, illetve számok összegét képezzük az alábbi módon. Elkezdjük az 1-es számmal, majd x helyett mindig 1+2+...+x+(x+1)-et helyettesítünk be. Tehát ez lesz a sorozatunk:
1, 1+2, 1+2+1+2+3, 1+2+1+2+3+1+2+1+2+3+1+2+3+4, stb.
Hogyan lehet kiszámolni, azaz zárt formulával megadni az n. összegben lévő tagoknak a számát? esetleg összegét?
az a baj, hogy amit példának írsz, az nem jön össze.
mert:
a(1)=1
a(2)=a(1)+2
a(3)=a(2)+a(2)+3
a(4)=a(3)+a(3)+1+2+3+4
vagy
a(1)=1
a(2)=1+2
a(3)=a(2)+1+2+3
a(4)=a(3)+a(3)+1+2+3+4
miért?
nekem nagyon úgy tűnik, hogy te fejedben sem tiszta, mi a szabály. akkor mi honnan tudjuk?
Hiányzik egy 1-es a sorozatod 2. elemétől felfele. A második elemnek 1+1+2-nek kéne lennie, a harmadiknak 1+1+2+1+2+3 stb.
A tetraéderszámok sorozatát írtad le amúgy.
nem egy sorozatról beszélek, hanem számsorok sorozatáról, azaz nem következik az előzőből a következő, mert tudni kell hozzá az előző felbontását is, azaz úgy a legegyszerűbb elgondolni, ahogy leírtam mint számok összege, és mindig megtartjuk az összeadás jeleket is, nem adjuk őket össze, csak mindig kicseréljük a kifejezésben a számokat újabb összegekre, azaz az egész olyan, mint egy ISF fraktál csak egy matek képletre alkalmazva, tehát nem szmsorozat,m hanem kifejezés sorozat, amiről szó van:
1, 1+2, 1+2+1+2+3, 1+2+1+2+3+1+2+1+2+3+1+2+3+4, stb.
de engem az n. kifejezés végeredménye, azaz összege érdekel a legvégén
így már világos?
tehát az n. kifejezés, ha a+b+c+....+z, akkor a következő lépésben minden szám helyett (a,b,c,...,z) beírod a számok összegének kifejezését 1-től x+1-ig, tehát a helyére azt írod, hogy 1+2+...+a+(a+1), de a zárójelben lévő plusz jelet nem írod le, csak a többit (sajnos máshogy nem tudom leírni általánosan)
Leírom zárójelezve, talán jobban látszik:
1,
1+2,
(1+2)+(1+2+3),
((1+2)+(1+2+3))+((1+2)+(1+2+3)+(1+2+3+4)),
...
öcsisajt!
lehet, hogy neked egyértelmű, de másnak nem.
mi a következő?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!