Mennyi a számláló átlag növekedési sebessége?
Amúgy pont tegnap tett fel valaki egy jópofa kérdést ami nagyon hasonló ehhez a problémához. Igazából azon se lennék meglepve, ha ugyanaz az ember írta volna ki:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__84..
Ez nem ugyanaz a feladat mint ami a kérdésben van, vagy a #8-ban leprogramozva. Ez az álagos lépésszám az összes N hosszú sorozatra nézve. Más néven várható érték.
Ez csak egy szám.
A kérdésben az van, hogy mihez fog konvergálni egy így elkezdett sorozat. Az is egy szám, de, nem azonos a tieddel 1 valószínûséggel legalábbis.
Száztrilliárd kísérletet ha elvégzel, mindegyikben kivétel nélkül egy idõ (N_0) után 1/log(N)-es lesz a konvergencia. (ezt nem tudom belátni)
Nagyon nem érdemes túlragozni egyébként.
Két választ is kapott a kérdezõ, nyilván megnézi mindkét programot, azt annyi.
Na jó, ezt is visszavonom további átgondolás erejéig.
(Most már tényleg csöndben maradok.)
Bevallom, nem értem, hogy mi lehet a félreértés oka, de komolyan kíváncsi vagyok rá.
Kiszámoltam egy n hosszúságú sorozat egységre vetített futásidejének várható értékét. Ezzel úgy láttam nem volt probléma, egyikőtök sem vonta kétségbe az eredményt, és annak n-ben lineáris voltát.
De született egy olyan megjegyzés, hogy ez nem releváns, mivel "a várható érték csak egy szám". Ezzel a kijelentéssel nem tudok mit kezdeni. Nem pont ez a várható érték az egész problémának a lényege? Hogy máshogy definiálsz valószínűségi változókon átlagot?
A konvergencia kifejezés is előkerült, de nem tudom, mit kéne alatta érteni. Kaphatok egy definíciót? Mi konvergál 1/log(n)-hez 1 valószínűséggel? Egyáltalán mi az, hogy 1/log(n)-hez konvergálni?
Nem akarom helyetted megválaszolni a kérdést, de egyvalamit tudok elképzelni, a #17-est alapul véve, és sebesség helyett egységre vetített várakozást nézve. Hihetőnek tűnik, hogy tetszőleges ɛ>0-hoz és p<1-hez található olyan N, melyre az n>N hosszúságú sorozatok egységnyi várakozási ideje legalább p valószínűséggel log2(n)/8 ± ɛ intervallumba esik.
Ami persze nem azonos azzal, hogy az N hosszúságú sorozatok ÁTLAGOS várakozása log2(n)/8 lenne, mert a kimaradó 1-p-nyi sorozat annyival log2(n)/8 felett van, hogy a várható értéket felhúzzák n/8-hoz. És nem tudsz akkora p-t mondani, amivel szemben a maradék 1-p ereje túl kevés lenne, mivel a nagyobb N küszöb miatt a sávból kimaradó 1-p-nyi sorozat még extrémebb értékekkel húzza felfelé a várható értéket.
Remélem valamennyie sikerül közös nevezőre jutnunk és megértenünk egymást.
Nem értem, hogy mi történik a t.append(sum(2**len(list(v)) - 1 for k, v in groupby(s) if k==0)) sorban, méghozzá a szummán belül mi nem azt nem értem. A 2**len(list(v)) - 1 egy szám v generátor alapján kasztolt lista hossza alapján, kettő hatvány mínusz egy, van benne egy for ciklus key, value párokkal végigiterálva egy groupby objektumot. Az s egy eleme egy n hosszú két állapotú jelek sorozatának, ahol s bejárja az összes ilyen lehetséges n hosszú jelsorozatot.
02-01 16:51 Nem én írtam.
felvetették a problémát az index fórumon is, bár ott végtelen sorozat helyett véges sorozatokra:
8372 hozzászólástól kezdve.
Köszönöm a válaszokat.
Látom már mi történik. Értem mit csinál a kód, köszi neked külön. Így legalább látom és értem, hogy átlagoltad a teljes eseményteret. Az én megoldásom: [link]
Ez szerintem egyszerűbb így, de ez lehet szubjektív. Ami objektív, hogy gyorsabb és kevesebb memóriaigényű. Ugyan azt a kimenetet adja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!