Miért nem történik már meg az időzóna-váltás vagy a nyári időszámításra történő teljes áttérés?
Hála Istennek csak 1-1 napig tartó diákmunkákon kellett 6-ra menni. Reggel baromira nem zavart, hogy sötét van még. Munka közben felkelt a nap, ez még kellemes látvány is volt a szalag mellett. Szikrázó téli napsütésben jöttem ki az üzemből (nagyon szeretem a téli napsütést), így jobb kedvvel intéztem ügyet vagy épp mentem haza gépezni. Jól esett a munka után a világosság.
Egy-egy ötig tartó egyetemi nap végén, most pedig munka után 5-kor rettentő lehangoló sötétben hazamenni. Munka után kezdődik igazán a nap. Sötétben! Olyan érzés, mintha már este lenne plusz önmagában lehangoló. Munka után közvetlen is korom sötétben kutyát sétáltat, kocogni, otthon főzni kezdeni, barátokkal találkozni.
Az emberek többsége - szerintem sajnos - viszont inkább világosban utazik még félálomban a villamoson, az álmosságtól magáról nem tudva, és sötétben sétál egy órát munka után, sötétben vacsorázik munka után.
Azt nem értem, hogy akiket zavar hogy túl késôn kelnek, azok miért az ÉN órámat akarják állítgatni?
Kelj egy órával hamarabb, ha nem is tudsz bemenni dolgozni (mert mondjuk kötött a munkaidõd), akkor is tudsz fõzni vagy futni, vagy bármi amit akarsz.
Ott a lehetõség, próbáld ki, hajrá.
#8: elírtam, 18 helyett 17 óra
utolsó: az a baj, hogy sokan sötétben mennek, sötétben jönnek.
Engem amúgy az pont nem zavar, hogy sötétben megyek, sötétben jövök. Decemberben és januárban van ez. Decemberben 21-éig rövidülnek a nappalok, addig az ünnepekkel vagyok elfoglalva (mikulás, advent, feldíszített utcák). Januárban pedig egyre hosszabbak a nappalok, és konkrétan minden nap észreveszem, ma is, tegnap is (stb) örültem, hogy jaj de jó, ilyenkor még világos van?
Én így érzem.
Ellenben októberben, az óraátállítás után és február végén, márciusban az óraátállítás előtt van az, hogy világosban megy az átlagember (8-ra, 8 körülre) és sötétben ér haza (este 6 körül).
Eltékozoljuk a világost reggel álmos készülődéssel, villamosozással, vonatozással, és sötét van, mire SZABADIDŐNK lehetne az embertársainkkal és magunkkal.
Október, november eleje, február második fele és március, amikor gutaütést kapok a téli időszámítástól.
Egy tény, egy objektív dolog: az időzónánk szélén vagyunk!!! Tehát tőlünk nyugatabbra világosabb van, amikor hazafelé mennek!
Az alábbi térképen jól látszik, hogy az UTC+1 vagy az UTC+2 vonalhoz vagyunk-e közelebb. (15 és 30 hosszúsági fok.)
Ha el is törlik a nyári időszámítást, semmi értelmét nem látom, hogy más időzónához tartozzunk. A mi helyzetünk a CET+1 órának felel meg.
A nyári időszámítás egy másik történet. Annak nem csak ahhoz van köze, hogy mikor akarunk több napot látni, hanem energia szempontokhoz. Persze erről sok vita van, én sem merek állást foglalni, ezt szakembereknek kellene megvizsgálni, hogy mennyi energiát takarítunk meg vele.
"Azt nem értem, hogy akiket zavar hogy túl késôn kelnek, azok miért az ÉN órámat akarják állítgatni?"
Mert nem csak a TE órád, hanem az egész országé. Eldönthetné a többség, akarja-e az óraátállítást, vagy álljunk be állandó jelleggel valamelyik időszámításra.
"Kelj egy órával hamarabb, ha nem is tudsz bemenni dolgozni (mert mondjuk kötött a munkaidõd), akkor is tudsz fõzni vagy futni, vagy bármi amit akarsz. Ott a lehetõség, próbáld ki, hajrá."
Kösz, de nem fogom kipróbálni. Elhiszem, hogy jót lehet futni, főzni reggel, de este is. Szociális életet élni, vagy általában pihenni, szórakozni, vagy úgy bármit igazán felszabadultan csinálni viszont csak este, munka után. Nem lenne hozzá rossz plusz egy óra világos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!