Hogyan lehet kiszámolni, hogy a Nagy Bumm 13,8 milliárd évvel ezelőtt volt?
Stephen Hawking - az idő rövid története
az alapokat elmagyarázza
jah, ne is gondold hogy az a számolás neked való...
50-100 oldalt biztos megtöltene, és nem egy átlagos ember számolgatta.
mert mint mondtam, nagynevű professzorok, tudósok számolták. gondolom ettől elég messze állsz. (és gondolom IQ-ban te sem vagy az emberiség legkiemelkedőbb tagjai közt--nem sértésként), azok a számolások meg nem úgy mennek mint egy sima függvény.
nagyon hosszú, összetett számítások, következtetések, stb. és nincs minden egyes tagnál szépen elmesélve h mi micsoda.
Ez az oldal azért van, hogy kérdezzenek és válaszokat adjanak.
Az nem válasz, amit te akarsz rám erőltetni, [túl hülye vagy hozzá, ezért inkább ne is foglalkozz vele]. A biológia sem piskóta egyetemi szinten, mégis, ha a biológus ismerősömnek felteszek egy kérdést, nem azzal jön, mint te, hanem válaszokat ad a kérdéseimre.
Szeretnék erre a kérdésemre is választ kapni. Ha te nem adsz választ, akkor légy szíves hagyd el ezt a topikot, majd jön más, aki ad legalább egy forrást, amit gondolkodva át tudok böngészni.
gugli. 1000 számra van forrás. a számolást azért nem találod, mert mint mondtam, többen többféle képpen jutottak el erre az eredményre, és nincs egy általános levezetése. az egyetemi szintű biológia meg kutya füle ehhez képest, rossz példa volt, ne hasonlítsd össze.
De sok szerencsét a kutatáshoz, ha nem hiszed el nekem hogy ha nem doktorálsz fizikából és csillagászatból és éled ebben az egész életed, kicsi az esélye hogy az ilyen számításokat akár csak részben is átlásd, megértsd.. nem véletlen írta ezt Hawking is a könyvben. csak egy nagyon szűk kör érti és kutatja a természeti törvényeket, a maradék csak elfogadja,megtanulja..
Nos, itt egy 2015-ös projekt teljes publikációja:
A 31. oldalon található az Univerzum korárt megadó adat, ami 13,799 ± 0,021 milliárd évre adódik.
Itt van - közérthetően, de szakszerűen - előadva.
https://www.youtube.com/watch?v=i0IaWbWE3ng&list=PL50C9C5AB0..
A kérdésed szempontjából az első húsz perc az érdekes. Tizenötödik - tizenhatodik perben mondja a világegyetem korát. A konkrét válasz, viszont az egész előadás sorozatban rejlik. :D
https://www.youtube.com/playlist?list=PL50C9C5AB0104A6CF
Gondolom kapok tőled egy "ívet" mert nem én "vezetem le a számolást", és csak úgy idehajítok két régi,(?!) - 2006-ból való - linket. :D
dellfil
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!