Melyik a nehezebb a vas vagy a toll?
Létezik egy fogós kérdés, amit fel szoktak adni tv-s feladványokban és ami egyetemi felvételi feladat is lehetne szóbeli vizsgán. Miszerint 1kg vas vagy pedig 1kg toll pihe nehezebb?
Mit gondolsz?
Na akkor egy hasonló debil kérdés:
A vasnak nagyobb a fajsúja vagy a víznek.
-de úgy is mondhatnám még pontatlanabbul, hogy a vas vagy a víz nehezebb-
Hát a vasnak, mert a vas hajó úszik a vízen.
Nem volt kitétel a kérdésnél, hogy a vas tömör legyen.
Valószínűleg lehet olyan fémhabot készíteni vasból, aminek alacsonyabb a fajsúja a szarunál (tollnál).
Vagy amiről már volt is szó olyan tartályt, lezárt végű csövet is lehet készíteni, amelyben vákuum vagy valami levegőnél könnyebb pl hidrogén van.
De gondolhatnánk gőz állapotú vasra is.
Míg a tollal nem igazán lehet variálgatni.
Egyértelmű, hogy a tojásos kérsésnél nem dinoszaurusz tojásra kell gondolni, hanem tyúktojásra.
Ja és nehéz lesz überelni az előző hozzászólást.
Jót röhögtem rajta. Kétszer is.
# 23/31 dellfil
"Ki lát a kérdésben egyértelmű utalásokat a körülményekre? Mert én nem. Lehet, hogy valóban simán .
......kérdem. :) "
Simán képzetlenségre vall, hogy nem tudod milyen fizikai körülmények vannak. Amiket írtál, azok sarkított végletek. Ugyanolyan alapismeret, hogy tudja az ember a gázok milyen tulajdonságait vizsgáljuk normál állapoton, mint az, hogy mit kell érteni azalatt, hogy melyik nehezebb. Egyszerű fizikai alapismeret.
Hogy rávilágítsak a szituációra. Szerinted a hétköznapoban a nehézségi gyorsulást klasszikus mechanikában, kilóra mérhető testekkel történő kölcsönhatások esetén mennyinek vehetjük?
# 24/32 "Nincs ugyanis megfelelően definiálva hogy mit értünk "nehezebb" alatt. Innentől bármi lehet a válasz, és logikailag minden indokolható választ el KELL fogadni (ha a képzeletbeli felvételin ez mégsem így történne, az csupán azt jelezné, hogy a vizsgáztató inkompetens). A felületes és igénytelen szemlélő számára persze az a válasz, hogy egyik sem "nehezebb", hiszen azonos tömegűek. "
Komoly probléma van az alapismeretekkel !! Most a helyesírásra nem térek ki, mert nem nyelvtanverseny. Az hogy mit értünk nehezebb alatt PONTOSAN defíniálva van a középsikolai fizikában már. Nem is kell egyetemre menni. Te ezt nem ismered, itt kezdődnek a bajok....
"Egyébként eddig delfil válasza volt a legpontosabb (függetlenül attól, hogy szerinted ......."
Delfill nem adott egyértelmű választ, pedig erre egyértelműen lehet válaszolni. Nem si nehéz.
# 25/32 "Még kifelejtettem, hogy az sem mindegy, hogy a vas tömör-e, vagy pl. egy minimális vékonyságú gömbhéjat képez"
Nem kell beleképzelni különböző eseteket. Tömör vasról van szó a kérdés erre utal.
# 26/32"Ha zsákba pakoljuk a tollat, hogy lemérjük a sulyát akkor a zsák miatt nehezebb lesz."
Senki semmondta, hogy bepakoljuk valahova, megint okoskodás, hogy kibújj a feladat mögött rejlő ismeret alaól, ami lehet nincs meg ?
"Simán képzetlenségre vall, hogy nem tudod milyen fizikai körülmények vannak."
Helyesbítenék, simán képzetlenségre vall, hogy nem tudod, hogy olyan fizikai körülményekkel számolunk, amilyeneket a feladatban megadnak.
Ha nem adnak meg szükséges paramétereket, az szintén képzetlenségre vall a kérdésfeltevő részéről.
# 27/32 "- Az ELTE TTK-n nincs szóbeli, és minimum az elmúlt negyed évszázadban nem is volt (akkoriban max. ún. központit írtak az emberek). "
Az 1992. Abban az évben volt szóbeli fizikus szakon, fizika tanárin és geofizikuson is a központi írásbeli után. Ha meg lett legalább a 14 pont a 15-ből autómatikusan kaptad a maximum pontot szóbelin. Később már csak geofizikus szakon volt szóbeli fizikából, azt hiszem 1996 után kb. Már ez is megbotránkoztat, hogy hazugnak állítasz be, közben neked vannak téves ismereteid. :XD
"- A kérdező az általa használt nyelvi regiszterek alapján valószínűleg a tízes évei elején-közepén járó gyerek. Ha mégsem hazudik, és valóban felnőtt, akkor különösen infantilis. "
Mondja ezt egy olyan, akinek alapvető középiskolai fogalmai sincsenek tisztában !? Hihi
Jaj várjunk csak, te csak helyesírásra gyúrsz igaz ? :D
-
"- A feladatban, a kérdező állításával ellentétben, SEMMILYEN utalás nincs semmi külső körülményre, ami segítene a feladat megoldásában. Enélkül a feladat pedig NEM megoldható. Feladatokat írni is egy szakma. Ha valaki tényleg ilyen feladatot írt volna valaha, akkor az bizony dilettáns lenne ehhez a szakmához. Ismételten: a feladat ebben a formában _nem megoldható_. "
Szerinted dilettánsok az egyetemi tanárok ? Egyedi meglátásaid vannak. Ha megkérdezik tőled a boltba melyik nehezebb a kis csomag nápolyi vagy a nagy csomag, azt meg tudod válaszolni vagy akkor is így okoskodsz ? Hihi
-
"Csak, hogy érzékeltessük a dolgokat: nehezebb alatt azt értjük, hogy melyikre hat nagyobb nehézségi erő. A nehézségi erő kiszámításakor nem kell a felhajtóerővel foglalkozni (delfill itt hibázott), a gravitációval kell és a Föld forgása miatt fellépő "
Tévedés ! Sajnos ez elégtelen. Teljes fogalomzavarban vagy. Helyre kellene tenni a középskolai foglamakat. Azt olvastam rólad, hogy csillagász szakra jártál az ELTE-TTK-án, ha ez igaz, kész csoda hogy nem buktál ki :/
A nehézségi erőnek ehhez semmi köze. Miért ne kellene a felhajtóerővel foglalkozni ? Szerinted egy test mivel nyomja az asztalt ?
"Amúgy, ha ilyen debil módon elrontott feladatot adnak nekünk bármilyen vizsgán, egy válasz lehetséges:
Természetesen a tollak, mert ott cipelnünk kell szegény tollas állatok halálának a súlyát is."
Trollválasz.
"Ha egyazon földrajzi helyen mérjük ugyanazon mérlegen és addig pakoljuk a vasat / tollat amíg a mérleg 1kg-ot nem mutat, akkor a súlyuk (nehézségük) ugyanaz."
Hopp itt már elhangzott az a szó, ami a megoldást adhatja. Szerinted ha azonos a tömegük, akkor a súlyuk is azonosak ? Ha mondjuk kádba pakolnád be ezeket a tárgyakat, nem veszítene a súlyukból a közeg felhajtóereje? Ugyi :XD
"Ha nem adnak meg szükséges paramétereket, az szintén képzetlenségre vall a kérdésfeltevő részéről."
Miért vallana? Ha tőled megkérdezik, hogy a fél kilós kenyér nehezebb vagy az egykilós neked kellenek olyan paraméterek, amiket megadtak ? MEGMONDOM : NEM ! Nem befolyásol semmit, semmi köze hozzá. Maga a kérdés ugyanolyan hétköznapi, mint ez. Az a lényeg, hogy rágyere, hogy milyen fizikai mennyiséget értünk akkor, amikor azt állítjuk, hogy valami nehezebb ? Hihi.
"Ha mondjuk kádba pakolnád be ezeket a tárgyakat, nem veszítene a súlyukból a közeg felhajtóereje? "
Látod-látod, máris kibukik egy hiányosság ami a megadott adatokat (illetve azok hiányát) illeti :D
A fél kilós és egy kilós kenyér esetén pedig más a helyzet, hiszen eleve ugyanazon anyagot mérjük mindkét esetben.
24-25 vagyok.
„Komoly probléma van az alapismeretekkel !!”
Nálad, öntelt barátom. (!!) Az, hogy te esetleg csak egyetelen definíciót ismersz egy kifejezésre, amelyről sosem született konszenzus, az nem az én hibám.
„Most a helyesírásra nem térek ki, mert nem nyelvtanverseny.”
Azért nem térsz ki, mert nem találnál semmi komolyabb hibát. Maximum elgépelést. Én nyertem nyelvtanversenyt (pedig nem is akartam sosem azzal foglalkozni, egyszerűen tehetséges voltam benne, de most sem azzal foglalkozom, hanem egyetemen tanítok természettudományos tárgyat, bár nem fizikát). És te? De nekem ne jöjjön a helyesírással olyan, aki azt írja, hogy „autómatikusan” vagy hogy „toll pihe”, „senki semmondta”, „TTK-án”, „megkérdezik tőled a boltba”. Az érettségin nem mennél át, de azért másokat próbálsz kioktatni. mindössze azért bátorkodtam megemlíteni a helyesírást, mert a kérdés fizikailag és tartalmilag is kb. ugyanannyira alapos.
Si tacuisses, philosophus mansisses.
Te is olyan „más szemében a szálkát is” típusú egyén vagy. Nem rajtunk kell levezetni a frusztrációdat. Attól, hogy okosnak próbálod magad beállítani, mindenki mást meg butának, attól csak még inkább nevetségessé válsz.
„Az hogy mit értünk nehezebb alatt PONTOSAN defíniálva van a középsikolai fizikában már.”
Nem. A legtöbben (szakemberek is) egyenlőnek veszik a „súly” nevű paraméterrel (amely valóban pontosan ven definiálva), ahol már a térfogat és a közeg sem elhanyagolható szempont, így a felhajtóerővel számolni kell. Egy másik lehetséges definíció az, amit már elégtelennek nyilvánítottál. Vagy épp a nagyobb tömeg, de a fizikában azt sem úgy mondjuk, hogy „nehezebb”, hanem úgy, hogy „nagyobb tömegű”. A kérdésben egyébként nem létezik konszenzus.
Mivel a fentiek egyike sem nyerte el a tetszésedet, innentől (gondolom), hogy a „nagyobb sűrűség”-et érted „nehezebb” alatt, innentől meg visszajutottunk oda, hogy bizony nagyon nem mindegy, hogy a vas tömör-e.....
„Nem is kell egyetemre menni. Te ezt nem ismered, itt kezdődnek a bajok....”
Lárifári.
„Delfill nem adott egyértelmű választ”
Dehogynem. A kérdés pongyalaságához képest ő adta a legjobb választ.
„pedig erre egyértelműen lehet válaszolni.”
Annak, aki egysíkúan képes csak gondolkodni, annak biztosan.
„Nem si nehéz.”
És ebben a kontextusban is ugyanazt jelenti vajon a „nehéz”, mint a toll és a vas esetében? Mert ha nem, akkor pongyola.
„Tömör vasról van szó a kérdés erre utal.”
Hol is utal rá? Sehol. Csak te képzeled bele, hogy arra utal.
A többit nem nekem írtad, de hadd válaszoljak még pár kirívó dologra:
„Simán képzetlenségre vall, hogy nem tudod milyen fizikai körülmények vannak.”
Simán képzetlenségre vall, hogy bár azt állítod, hogy ez egy fizikai feladat, eszedbe sem jut, hogy alapvető lett volna megadni a körülményeket. Nem a válaszoló hibája, hogy nem tudja, hiszen azért nem tudja, mert TE nem adtad meg. Innentől meg minden válasz helyes, amely bármilyen logikával, bármilyen körülmények között választ ad a kérdésre. És ha valaki nem pongyola, emellett értelmes és gondolkodni is képes, tehát nem olyan mint te, jogosan gondolkodik el a körülményeken.
„Az 1992..... :XD....Hihi .... Jaj várjunk csak, te csak helyesírásra gyúrsz igaz ? :D”
Sokat elmond valakiről, aki állítólag még akkor felvételizett az egyetemre, amikor még volt szóbeli, hogy közben folyton az „XD” meg a „hihi” formulát használja. A megfogalmazásról és a fennhéjázásról már nem is szólva. Ha valóban olyan régen felvételiztél, akkor valóban szélsőségesen infantilis vagy. Hidd el, értek a pszichiátriához.
„Szerinted dilettánsok az egyetemi tanárok ?”
Nem mindegyik, de ha valamelyik valóban ezt a kérdést tenné fel, és utána nem fogadná
el a logikailag helyes válaszokat, akkor bizony az a tanár dilettáns. Mivel magam is egyetemen tanítok, elárulom, hogy nem ritka sajnos a dilettáns egyetemi tanár.
„Tévedés ! Sajnos ez elégtelen. Teljes fogalomzavarban vagy. Helyre kellene tenni a középskolai foglamakat.”
Nálad kellene helyretenni. Mondjuk sokat segítene, ha leírnád, hogy TE mit értesz „nehéz” alatt, de akkor nem tudnál tovább trollkodni.
„Hopp itt már elhangzott az a szó, ami a megoldást adhatja. Szerinted ha azonos a tömegük, akkor a súlyuk is azonosak ? Ha mondjuk kádba pakolnád be ezeket a tárgyakat, nem veszítene a súlyukból a közeg felhajtóereje? Ugyi :XD”
Ez mintha már elhangzott volna, többek között én is írtam a 24-esben.
„Azt olvastam rólad, hogy csillagász szakra jártál az ELTE-TTK-án, ha ez igaz, kész csoda hogy nem buktál ki :/”
„Trollválasz.”
Itt egyetlen troll van, te magad, kedvesnek éppen nem mondható kérdező. Majd ha felnősz (függetlenül attól, hogy ha tényleg még szóbeliztél, akkor már minimum 30 is elmúltál), akkor majd megérted.
„Az a lényeg, hogy rágyere, hogy milyen fizikai mennyiséget értünk akkor, amikor azt állítjuk, hogy valami nehezebb ?”
Valójában arra kéne, hogy „rágyere”, hogy ezeket a fizikai mennyiségeket nem MI értjük „nehezebb” alatt, nem is a fizikusok, nem is az emberek, hanem csak és kizárólag TE. De te meg hibásan gondolod, mivel nincs rá egyetemesen elfogadott definíció. Jelenthet súlyt, tömeget, sűrűséget, nehézségi erőt, de még más fizikai mennyiségeket is. Hihi. XD. (most aztán megmondtam, és kemény vagyok, mint a Rolling Stones)
30 éve feltették neki ezt a kérdést azóta ezen pörög. Nem talál egyetlen személyt vagy fizikust se aki ugyanúgy gondol a "nehézségre" mint ő.
"Létezik egy fogós kérdés, amit fel szoktak adni tv-s feladványokban"
Elmondom, hogy tv-s feladványban szereplő emberek közül talán 1 az ezerből aki gondolna a felhajtóerőre, esetleg tudná mi a különbség a súly és a tehetetlenségi tömeg között, illetve hogy milyen erők lépnek fel forgó inerciarendszerekben, esetleg hogy mi egyáltalán a Coriolis -erő.
A maradék 999 rávágná a neked tetsző választ mert egysíkú akárcsak te és minden választ csípőből elutasítasz ahelyett hogy használnád végre az agyad.
@35: fogalmam sincs, hol olvastál olyasmit rólam, hogy csillagász szakra jártam az ELTE TTK-ra. Mondjuk mindegy is, a cw-m nem ide tartozik, bár ha valakit nagyon érdekel, szívesen elmondom, milyen és mennyi közöm volt a fizikához.
A lényegi rész azonban az még mindig, hogy az állításaiddal ellentétben nincs meg minden adatunk, hogy meg tudjuk válaszolni a kérdést. Tessék-lássék meg lehet, pontosan nem. Az egyik fórumtárs megjegyezte, hogy a "nehéz" kifejezés nincs pontosan definiálva a fizikában. Ez igaz, tekintve, hogy ez egy pusztán köznyelvi szó. Akkor is, ha mást állítasz róla. Én a tárgyra ható nehézségi erőt érteném rajta - ha már bele akarunk egy köznyelvi kifejezést erőszakolni egy fizikapéldába, értelemszerű, miért, ott pedig az általam már leírtak szerint nem törődünk a felhajtóerővel. Ha valaki súlyt ért rajta, ott kell törődni a felhajtóerővel. Ahogy többször is és többen is kifejtettük, mindkét esetben hiányos, emiatt pedig megoldhatatlan a feladat. Hiába erőlködsz itt, hogy de minden megvan, meg hozol kémiás példákat, hiába izzadsz azon, hogy okosnak tűnj és tanárbácsis magaslatokról magyarázz nekünk, konkrétan mindenki látja, hogy nem érted a saját kérdésed, nem fogod fel a válaszainkat és nem jutnak el az agyadig az egyébként igen egyszerű és általunk jól körbeírt problémák. Ezzel mi nem tudunk mit kezdeni, meg talán nem is a mi feladatunk. Ha gondolod, tanulj, ez az út mindenki számára nyitott. Ha gondolod, ragadj meg jelen szinteden, a tudás illúziójánál - szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy nekünk ez is pont ugyanúgy megfelel. Azt viszont ne várd tőlünk, hogy a hülyeségeidet benyeljük. Ehhez máshol kell más játszópajtit keresned.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!