Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A fotonnak van tömege?

A fotonnak van tömege?

Figyelt kérdés
2016. okt. 15. 00:50
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
0%
Állítólag a legújabb kutatások szerint van nyugalmi tömege, de annyira gyíkfing, hogy elhanyagolható.
2016. okt. 15. 01:19
 2/16 anonim ***** válasza:
100%
Nincs nyugalmi tomege kulonben nem tudna fenysebesseggel utazni.
2016. okt. 15. 06:03
 3/16 Mojjo ***** válasza:
93%
@1: erről valami forrás? Az elmúlt 100 év legnagyobb szenzációja lenne, de valahogy nincs tele vele a sajtó - a szaksajtó sem. Te valamit nagyon benéztél... Szerintem összekevered a neutrínókkal...
2016. okt. 15. 08:46
 4/16 A kérdező kommentje:
De akkor miért hallom nindenhol, hogy tömeggel rendelkezik?
2016. okt. 15. 09:47
 5/16 2*Sü ***** válasza:

#1: Én csak hipotézisről hallottam. Nem bizonyított, hogy a fotonnak nincs nyugalmi tömege, és van, aki elkezdett számításokat végezni, hogy akkor mi a helyzet, miből lehetne a bomlási időre következtetni, meg mire is bomlana el a foton. De ez csak egy hipotézis, „mi lenne ha” alapon. Mérés, megfigyelés egyelőre nem utal arra, hogy lenne tömege, igaz az sem bizonyított, és nem is tudom, hogy bizonyítható-e, hogy nincs tömege.

#4> De akkor miért hallom nindenhol, hogy tömeggel rendelkezik?

Nem tudom hol van az a „mindenhol”, ahol hallani szoktad.

Mindenesetre a relativitáselméletben különböző tömegekről beszélünk. Van nyugalmi tömeg, ami a test tömege akkor, ha nem mozog, nincs lendülete, perdülete, stb… Erre a nyugalmi tömeg, vagy az invariáns tömeg kifejezést használják. A foton esetén ez nulla.

De egy mozgó, forgó testnek ezen felül is lehet tömege, ami függ a viszonyítási rendszertől is. Erre nem nagyon szeretik a tömeg szót használni, de tény, hogy tömegszerű viselkedést okoz, illetve ha a tömeg az energia bizonyos megjelenési formája, akkor az energia, a mozgási, forgási energia is értelmezhető tömegként.

2016. okt. 15. 10:47
 6/16 A kérdező kommentje:
Ugy tudom a fény az hullámhossz, az meg rezgés, így elvben tömegértékkel mem rendelkezik! Nem mondana ellent az anyagmegmaradásnak, ha lenne tömege?
2016. okt. 15. 10:50
 7/16 Mojjo ***** válasza:

@5: ugyan valóban nem bizonyított, hogy nincs tömege a fotonnak, de a helyzet nagyjából hasonló ahhoz, mint, hogy az sem bizonyított, hogy most nem repked mindkettőnk feje fölött egy láthatatlan egyszarvú. Nagyjából hasonló a valószínűségük is... Azt tudjuk, hogy ha akár csak húsz nagyságrenddel (!) kisebb tömege lenne a fotonnak, mint az elektroné, akkor már ki tudtuk volna mérni. Azaz 1/10^20 elektrontömege sincs. Ez bizonyított. A proton tömege meg pl több, mint ezerszerese az elektronénak, szóval azt hiszem érezhető, milyen elképesztő pontossággal meg tudjuk mondani, hogy még annyi tömege sem lehet a fotonnak. Hogy nulla a tömege, azt elméletileg sem lehet soha bizonyítani. Csak egyre kisebb és kisebb tömegek ellenőrizni. De tényleg a láthatatlan unikornis kategóriában vagyunk már.

Ja és ha lenne mondjuk 1/10^21 eletrontömege a fotonnak, az azt jelentené, hogy _nem tud_ elbomlani semmivé. Csak nála könnyebb részecskékké bomolhatna el, márpedig az nehezen mehetne. Mi lenne, gluon? :D

2016. okt. 15. 13:24
 8/16 Mojjo ***** válasza:
@6: a fotonnak van hullámtermészete. De ugyanúgy van az elektronnak, a protonnak, egy komplett atomnak, sőt, molekulának is. A hullámtermészet létének nincs köze ahhoz, hogy van-e tömege valaminek, vagy nincs.
2016. okt. 15. 13:26
 9/16 anonim ***** válasza:
A "Mi micsoda" sorozat 15. kötetében említik, hogy állítólag van nyugalmi tömege (igen, szó van benne a neutrínókról is).
2016. okt. 15. 13:30
 10/16 Mojjo ***** válasza:
@9: valamit ott félreértesz. Ekkora ordas marhaságot én még nem olvastam mi micsoda kötetben. Idézd már be kérlek a szűkebb szövegkörnyezetével együtt! Köszi!
2016. okt. 15. 14:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!