Ha a fotonnak nincs nyugalmi tömege, akkor a fekete lyuk miért nyeli el, hogy tud rá kifejteni vonzó hatást?
Az általad említett dologban szerintem csak arról van szó, hogy a nagy tömegű égitestek meggörbítik a téridőt, és ha a fény a terjedésekor ezen a meggörbült téridőn megy át, akkor a görbület eltéríti az útját.
Tehát itt a fény útjának eltérítését a téridő görbültsége okozza, azt pedig az égitest gravitációjának a téridőre kifejtett hatása.
De nem vagyok fizikus. Azt, hogy az égitest gravitációja gyakorol e hatást a fotonokra közvetlenül, nem tudom.
a fényre is hatást gyakorol a gravitációs tér.
a foton egy nagyon érdekes tulajdonságokkal rendelkező "valami".
kettős tulajdosága van: egyszerre hullám is és részecske is, így kölcsönhatásba léphet a gravitációs erővel.
Nyugalmi tömege nincs, de ki látott már nyugalomban lévő fotont? Foton tömege (valamint impulzusa és energiája) frekvenciától függ.
m=h.f/c^2
@ ma 08:56
Miért is? Számolj utána, hogyan jön ez ki számszerűen. Egyébként ez már a sebességgel megnövelt tömeg.
"Ugyanis a tömeg a fénysebesség közelében végtelen nagyra nő."
A foton tömege azonban mégsem emelkedik végtelen nagyra?
Miért nem?
"Ugyanis a tömeg a fénysebesség közelében végtelen nagyra nő." "A foton tömege azonban mégsem emelkedik végtelen nagyra? Miért nem? "
Csak a nullánál nagyobb nyugalmi tömeg növekedne fényseb.-nél végtelenre, de mivel a foton nyugalmi tömege zérus, ezért nincs gond.
A téridőgörbülettel is jól lehet helyettesíteni és szemléltetni a tömegvonzást, fekete lyuk esetén magába csavarodva bezárja a teret a nagyon sűrű tömeg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!