Minden kettőre végződő négyzetszám páratlan?
Van ez az állításunk, hogy minden kettőre végződő négyzetszám páratlan. A matematikai logika alapján ennek a tagadása: Létezik olyan 2-re végződő négyzetszám, ami nem páratlan. Ez hamis nyilván, mert nincs 2-re végződő.
Akkor az eredeti állításunk igaz?
Mert ugye egy állításnál ha a tagadása hamis, akkor az eredeti állítás igaz. És fordítva. Vagy rosszul tudom?
Az utolsó számjegy a szám 10-es maradéka. Ha van egy számod, amit 10*n + k alakú (n és k egészek), azaz k maradékot ad, akkor a négyzete,
100*n^2 + 20*n*k + k^2 = 10*(10*n^2 + 2*n*k) + k^2,
k^2 maradékot fog adni, mivel a zárójelbe írt szám is egész.
k lényegében 10-féle lehet, így elég 10 esetben megnézni k^2 végződését, hogy a négyzetszámok lehetséges végződéseit megkapjuk:
0 --> 0,
1 --> 1,
2 --> 4,
3 --> 9,
4 --> 6,
5 --> 5,
6 --> 6,
7 --> 9,
8 --> 4,
9 --> 1,
azaz egy négyzetszám csak a 0, 1, 4, 5, 6, 9 számjegyek valamelyikére végződhet.
#16:
Köszönöm, erre gondoltam.
Nem találtam hirtelen jobb ötletet, mint az összes lehetőségen végigvitt vizsgálat, ezek szerint tényleg csak az van.
Nem csak ez van, csak talán erre a legegyszerűbb rájönni, és nem is olyan hosszú. De például ha észrevesszük, hogy csak úgy végződhet 2-re egy szám, ha 5-tel osztva 2 maradékot ad, akkor már elég feleennyi esetet vizsgálni, nem kell az „összeset”:
0 --> 0,
1, –1 = 4 --> 1,
2, –2 = 3 --> 4.
(Itt az egyenlőség az 5-ös maradék szempontjából értendő.)
Közben eszembe jutott egy frappáns válasz a második válaszoló felvetésére:
> „Én ezt nem értem... Egy kettőre végződő szám hogy lehet páratlan?”
Nem egy (1 darab) kettőre végződő szám a páratlan az állítás szerint, hanem pontosan nulla (0).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!