Miért van az, hogy szabadszemmel nem látom a Tejútrendszert?
Nem egészen értem, mire gondolsz, hiszen bármerre nézel az éjjeli égen, a Tejútrendszert (vagyis a Tejútrendszer csillagainak fényét) látod.
Esetleg ha arra célzol hogy miért nem látsz annyira sok csillagot, mint egyes látványos fotókon, mert nem mindegy honnan nézi az ember. A városokban vagy a közelükben a fényszennyezés jelentősen ront az összképen, a legszebb fotók a csillagos égről készülhetnek pl egy hegytetőn, jó távol mindenféle emberi településtől.
"Budapest 50 km-es körzetében is vannak ilyen helyek (pl. János-hegy), de ott azért ritka, mert nagyon erős a főváros fényszennyezése."
Mármint nem a János-hegyen ritka dolog látni a Tejutat, hanem úgy általában Budapesten vagy környékén ritka az olyan hely, ahonnan látni a Tejutat, a főváros erős fényszennyezése miatt. Csak gondoltam egyértelműsítem a mondatot, talán kicsit félreérthetően sikerült fogalmaznom :)
2: "Nem egészen értem, mire gondolsz, hiszen bármerre nézel az éjjeli égen, a Tejútrendszert (vagyis a Tejútrendszer csillagainak fényét) látod."
Erről most hallok először. Szabad szemmel tényleg nem látszik semmi a galaxisunkon kívülről, vagy ez csak túlzás volt?
Nem túlzás 5-ös! Nem hogy a galaxisunkon kívülről nem látszik semmi szabadszemmel, még magából a galaxisból is csak a legközelebbi kb 100 fényév csillagai látszanak csak (szabadszemmel)!
(Mgj: kb 100000 fényév az átmérője! [link]
Van néhány óriáscsillag, ami több száz fényévre van, de a nagyja tényleg száz fényéven belül van a szabad szemmel láthatóaknak.
Van egyetlen szabad szemmel megfigyelhető objektum, ami nem a galaxis része: az Androméda-galaxis. Ez fényszennyezés-mentes helyen, nagyon tiszta időben, a zenithez közeli pozíciójában megpillantható.
A Tejútrendszert nem láthatod egészében, mivel "benne ülsz". :)
Az amit láthatsz belőle, - tiszta felhőmentes, városi fény mentes (nyári) éjszakákon - az csak egy kis része, spirálkajainak egy szakasza.
A magyar nép ezt "Hadak útjának", "Csaba királyfi útjának" is nevezgette. A Tejút elnevezés mellett. Azt tartották, hogy ez a derengő sáv a királyfi seregeinek patkónyoma.
Egyébként a Nyilas csillagkép irányában a legsűrűbb a Tejút. Abban az irányban van a Tejútrendszer (Galaxisunk!) centruma.
Képek:
Szerintem itt érthetően le van írva:
dellfil
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!